Někdejší ministr zemědělství Petr Bendl se vrací do poslanecké sněmovny po zvolení Veroniky Vrecionové do Europarlamentu

Někdejší ministr zemědělství Petr Bendl se vrací do poslanecké sněmovny po zvolení Veroniky Vrecionové do Europarlamentu Zdroj: Profimedia

Exministr Petr Bendl z ODS se vrací do poslanecké sněmovny. Nahradí novou europoslankyni Vrecionovou

Ve volbách do Evropského parlamentu byli zvoleni také tři poslanci české poslanecké sněmovny: Radka Maxová za hnutí ANO, Veronika Vrecinová za ODS a Mikuláš Peksa za Piráty. To znamená jediné: Do dolní komory parlamentu zamíří náhradníci.

Do klubu ANO by měl za jihočeský volební obvod nastoupit Ondřej Babka místo Radky Maxové. Do Sněmovny by se v barvách ODS ve Středočeském kraji měl místo Veroniky Vrecionové vrátit bývalý ministr Petr Bendl. Pražského piráta Mikuláše Peksu by pak měl nahradit František Navrkal.

Celkem přitom "hrozilo", že náhradníků bude až 12. Tolik poslanců totiž české politické strany do evropských voleb nominovali.

Nejzajímavějším náhradníkem je bezesportu bývalý ministr Petr Bendl z ODS. Ten původně dostal mandát po sněmovních volbách v roce 2017, ale přepočet hlasů, který následoval po stížnosti na výsledky voleb, ho odsunul za "skokana" Martina Kupku, a tedy mimo poslaneckou sněmovnu.

Krajské volby 2020 v Jihočeském kraji >>>