Krutílek: EU je nám všem drahá, ale nesmí být moc drahá.

Krutílek: EU je nám všem drahá, ale nesmí být moc drahá. Zdroj: ČTK

Krutílek: EU je (nám) drahá, ale nesmí být drahá moc. Zákazy žárovek a vysavačů jsou jen detaily

Hledáte důvod, proč vůbec jít k evropským volbám? Jeden bych měl: EU nám často zbytečně prodražuje životy a je nejvyšší čas to změnit. Aby bylo jasno: vážím si toho, že jsme v EU. Že po čtyřiceti letech socialistického bezčasí patříme do klubu, který má usnadňovat svobodnou spolupráci mezi státy a odbourávat překážky, které brání fungování společného trhu.

Jenže EU se od našeho vstupu dost zásadně změnila. Uvrhla se do ideologických pastí (globální oteplování, gender, transparentnost, předběžná opatrnost...) a začala všechno regulovat hlava nehlava.

Zapomeňte na „zákaz“ žárovek, vysavačů nebo pomazánkového másla, to jsou všechno jen detaily. Mnohem větší problém představuje třeba směrnice o energetické náročnosti budov. Ta zavádí výrazně přísnější požadavky na spotřebu energií, takže prodraží stavbu nových domů i rekonstrukci těch stávajících. Ať už si to investoři přejí, nebo ne.

Podobně je tomu s auty. Kvůli svatému boji proti oxidu uhličitému (který na světě kromě EU nikdo nebere vážně) jsou běžná auta dražší a méně spolehlivá, i když zatím není snadno dostupná žádná rozumná alternativa. Nehledě na to, že pro Česko, závislé na výkonu automobilového průmyslu, má jakékoli větší rozkolísání sektoru závažné ekonomické důsledky.

Člověk jako dojná kráva

Na druhou stranu se v EU sveřepě bráníme genetické modifikaci, která by nám zlevnila některé potraviny a snížila závislost zemědělců na průmyslových hnojivech, které nám dnes tolik devastují půdu.

Je mi jasné, že půjdu na hanbu za to, že zpochybňuji stávající směřování evropské politiky, potřebu snižovat spotřebu energií, nezbytnost boje proti globálnímu oteplování, a ještě podporuji zmutované potraviny. Tak to ale není.

Stejně jako kritik poměrů v Česku není protičeský, nejsem ani já protievropský. Jen tvrdím, že evropské politice zbytečně škodí ideologická zaslepenost. Vede k tomu, že pak ve jménu „vyšších cílů“ kašle na člověka-voliče, anebo ještě hůře, dělá z něj dojnou krávu.

EU je nám všem drahá, ale nesmí být moc drahá.

Autor je kandidát do Evropského parlamentu za ODS.