Video placeholde

Svobodní z letadla shodili účtenky EET na Čapí hnízdo. Do eurovoleb jdou s prezidentem Liberlandu Jedličkou

Svobodní, které nedávno opustil jejich zakladatel Petr Mach, nakonec přeci jen rozdjíždějí kampaň do voleb do Evropského parlamentu. Spojili se s uskupením Radostné Česko, které dlouhodobě protestuje proti elektronické evidenci tržeb. Koalice vystupuje pod společným názvem "Odejdeme bez placení". V programu slibuje, že pokud nedojde k reformě EU, Česko Unii opustí.

Kampaň Svobodní zahájili shozením tisíce účtenek EET na Čapí hnízdo z letadla. „Udav se těmi dotacemi, ty bolševický noku!“ vzkazuje v klipu premiérovi pilot Boleslav Buzek, předseda Radostného Česka.

 „Nepotřebujeme EU, která řeší nesmysly, dotuje vyvolené a diktuje lidem, jak mají žít. Volný pohyb lidí, zboží a kapitálu a co nejotevřenější obchodování s celým světem, to je to, co lidem prospěje nejvíce“, tvrdí předseda Svobodných Tomáš Pajonk.

Lídrem kandidátky bude Vít Jedlička, který je známý jako zakladatel Liberlandu, samozvanému státu, který Jedlička založil zabráním sporného území na Dunaji mezi Srbskem a Chorvatskem před čtyřmi lety.

Kampaň má zaplatit crowdfunding

„Když se nepodaří EU zásadně reformovat, odejdeme bez placení ještě před 2024, kdy se stane Česko čistým plátcem do rozpočtu EU,“ popsal svůj plán Jedlička. 

Svobodní zároveň doufají, že jim na kampaň přispějí pomocí crowdfundingu na platformě Hithit.cz lidé.

Svobodní v posledních letech prošli velkými vnitřními problémy. Před několika měsíci ze strany vystoupil bývalý předseda Petr Mach, který zároveň rezignoval na post lídra kandidátky do Europarlamentu. Mluvilo se o tom, že krachla jednání mezi ním, Robejškovými Realisty a Václavem Klausem mladším.