Tisková konference nově zvoleného prezidenta Petra Pavla v Hrzánském paláci (3. 2. 2023)

Tisková konference nově zvoleného prezidenta Petra Pavla v Hrzánském paláci (3. 2. 2023) Zdroj: ČTK

Petr Pavel ve vé dočasné kanceláři v Hrzánském paláci
Petr Pavel po rozhovoru pro pořad Blesku Epicentrum v Hrzánském paláci (1.2.2023)
Petr Pavel po rozhovoru pro pořad Blesku Epicentrum v Hrzánském paláci (1.2.2023)
Petr Pavel po rozhovoru pro pořad Blesku Epicentrum v Hrzánském paláci (1.2.2023)
Setkání v Senátu: Nově zvolený prezident Petr Pavel (1.2.2023)
14
Fotogalerie

Zvláštní zóna Hrad: Pavel chce vyčistit prezidentský úřad od štěnic. Důkladný úklid je po Zemanovi potřeba

Má strach nastupujícího prezidenta Petra Pavla z odposlechů na Hradě své opodstatnění? Vzhledem k tomu, co se tam dělo v minulosti, je třeba počítat se vším.

„Nastane velký úklid,“ říká jeden z příslušníků hradní ostrahy, který chce zůstat v anonymitě. „To, že je něco v nepořádku, vidíme na každém kroku, třeba veškeré práce tu provádí jedna jediná firma,“ říká muž. Podle něj je případ bývalého ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka, omilostněného prezidentem Milošem Zemanem v kauze zmanipulovaných zakázek v lánské oboře, jen špičkou ledovce. „Věříme, že Zemanův nástupce bere svou práci vážně, a to bude znamenat zemětřesení,“ dodává.

Nová hlava státu Petr Pavel chtěl hned po svém zvolení do funkce nezávislý audit ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ten nedávno hradní hospodaření prověřoval (výsledky zatím nemůže zveřejnit) a to může být důvodem, proč kolegium NKÚ prověrku odmítne. Obecně platí, že se korupce ex-post dokazuje jen velmi těžko. Celkově ale Petr Pavel přebírá v prezidentské kanceláři instituci, která dvě desítky let fungovala ve zvláštním režimu se zvláštními lidmi v čele.

Pavlova opatrnost jde až tak daleko, že nedůvěřuje hradním prostorám a nehodlá se tam přesídlit do té doby, než budou prostory prověřeny. „To znamená důkladná technická prohlídka. Pokud bych tam šel jenom na zdvořilostní setkání, tak s tím problém nemám. Ale pracovat v těch prostorách před důkladnou prohlídkou určitě nebudu,“ řekl Respektu.

Rusko, náš vzor

Otázka, kdo by měl mít zájem instalovat v prostorách prezidentského úřadu odposlouchávací zařízení, se ve světle okolností jeví zbytečná. Zajímavý je pohled o deset let zpátky, kdy jsme se přesně touto dobou před Zemanovou inaugurací divili, že prezident hodil přes palubu svou dlouholetou politickou oporu, již zemřelého lobbistu Miroslava Šloufa. Bezesporu schopný politický marketér, který se řemeslo učil už za komunistů, dělal Zemanovi špatnou reputaci, a tak se rozhodl ho vyměnit. Náhrada však byla ještě horší.

Jisté je, že Hrad byl v éře Miloše Zemana rejdištěm podivných proruských aktivit zejména poradce Martina Nejedlého. Ten v Rusku žil a obchodoval za éry prezidenta Borise Jelcina. To sice není nic výjimečného či automaticky deklasujícího, později ale působil jako jednatel firmy LUKOIL Aviation Czech v lukrativním byznysu s leteckým benzínem a přitom měl na Hradě exkluzivní podmínky. V roce 2014 se stal externím poradcem, jde o „nezávaznou“ funkci, která nevyžaduje žádnou bezpečnostní prověrku. Ke své potřebě dostal kancelářské prostory a už od roku 2013 vlastnil diplomatický pas, který ale musel před půldruhým rokem vrátit.

Vědělo se, že Hrad má dobré komunikační kanály na Východ. Když se Miloš Zeman rozhodl v létě 2016 orodovat za ukrajinského teologa Igora Kozlovského vězněného donbaskými separatisty, mě samotného překvapilo, že okolí prezidenta mělo komunikační kanály do takzvané Doněcké lidové republiky (DNR).

Ty se však ukázaly jako naprosto nepoužitelné, když došlo na lámání chleba a Česko prezidentským dopisem orodovalo za propuštění politického vězně, na kterém z nějakých důvodů separatistům záleželo, považovali ho totiž za špiona. Tehdejší lídr DNR Alexandr Zacharčenko (v srpnu 2018 přišel o život při atentátu) Zemana jednoduše ignoroval. I separatisti ovládaní Ruskem si jednoduše dělali z Hradu dobrý den. Není ale vše černobílé a prezidentovi je třeba přičíst k dobru, že na Kozlovského nezapomněl a v listopadu 2017 za Kozlovského orodoval během schůzky s Vladimirem Putinem a teolog pak byl skutečně propuštěn.

I nastupující prezident přiznává, že na Hradě nefungovala normální pravidla a možné bylo cokoliv. Pavlova opatření se proto nejeví jako nijak zbytečná ani přehnaná.

Svěží vítr

Teď ale čeká prezidentský úřad svěží vítr a je možné, že některé věci skončí až u policie, ale nelze předbíhat vyšetřování. Na druhou stranu aktéři tuší, co se bude dít, a mají dost času na zametení stop. Není však třeba volat po krvi, stačí, že se Hrad od základu promění.

„Měli jsme prezidenta, který byl absolutně pasivní, téměř nic se nedělo,“ říká pod podmínkou anonymity jeden z vojáků Hradní stráže. „Teď nastane pravý opak, hlava státu mimořádně aktivní. Počítáme s tím, že budeme mít hodně práce, zabezpečovat návštěvy, akce, ochranu, ceremoniální záležitosti. Ale těšíme se na to,“ dodává voják.

Video placeholde
Tisková konference Petra Pavla • Blesk TV