Volební štáb Petra Pavla

Volební štáb Petra Pavla Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Volební štáb Petra Pavla
Volební štáb Petra Pavla
Volební štáb Petra Pavla
Volební štáb Petra Pavla
Volební štáb Petra Pavle
14
Fotogalerie

Tři miliony tři sta tisíc pro generála. Petr Pavel získal nejsilnější mandát v historii Česka

“Vypadá to dobře, ale jsem pořád napnutá” říká herečka Kristýna Frejová v hloučku kuřáků před Forem Karlín, kde svůj volební štáb rozbil Petr Pavel. Je něco po půl třetí odpoledne a při sečtení asi deseti procent hlasů zatím mírně vede právě generál ve výslužbě Pavel.

O hodinu později je rozhodnuto. Petr Pavel jasně zvítězil, hraje se už jen o to, s jakým rozdílem proti Andreji Babišovi. Před vstupem do Fora Karlín se shromáždil početný dav podporovatelů, nad hlavami lidí vlají vlajky České republiky, Ukrajiny, EU a NATO. Když za další hodinu zvolený prezident Pavel vychází přivítat premiéra Fialu, dav bouří a freneticky tleská. Atmosféra v Karlíně připomíná spíš rockový koncert.

Bez žiletek

Jestliže panovala v týmu Petra Pavla nervozita, lidé kolem budoucí hlavy státu to na sobě nenechali znát. Jedinou výjimkou byl bizarní výkon manažerky komunikace Markéty Řehákové, které si zřejmě popletla místo i význam akce, kterou moderuje. Její zajíkavé chichotání by se hodilo spíše na maturitní ples kdesi na okresním městě. Ostatně na velké drama nebyl ani prostor. Výsledek sčítání hlasů tentokrát přesně kopíroval poslední předvolební průzkumy, zveřejněné v neděli. Už před třetí hodinou odpoledne nebylo pochyb o tom, že se Petr Pavel stane prezidentem. Pro kandidáty nervy drásající, ale divácky atraktivní “žiletky” se tentokrát nekonaly.

Držte hubu!

“Výsledek voleb interpretuji tak, že šlo především o selhání marketingové strategie Andreje Babiše” říká senátor Pavel Fischer, Pavlův rival z prvního kola prezidentské volby. “Babiš svou agresivní rétorikou vyděsil i střední třídu, zároveň celou kampaň Babiš postavil tak, že jde o referendum o něm samotném. Teď se ukáže, jak si jednoznačný výsledek tohoto referenda Babiš vyloží. Případně jak ho bude interpretovat hnutí ANO.” Ukončuje Pavel Fischer. Podporovatelé ve štábu Petra Pavla mají však jasno: Tohle je velké vítězství, nejen samotného Petra Pavla, ale obecně té části české veřejnosti, jejichž kandidátům se až do posledních sněmovních voleb příliš nedařilo. Je to ta část české veřejnosti, které Miloš Zeman po výhře v minulých prezidentských volbách velkopansky vzkázal, aby “držela hubu.”

Večírek se nekoná

“Jsem rád že to vyšlo. A že jsem u toho taky trochu mohl být.” Říká herec Vladimír Polívka, který moderoval poslední Pavlův mítink na Staroměstském náměstí a spolu se svým otcem Bolkem také generála uvedl na setkání s občany v Brně. “Nejraději bych divákům nabídl, že zaplatím deset tisíc ze svého a uděláme si místo představení večírek.” Říká další z podporovatelů Petra Pavla, herec jedné z předních pražských scén, který má večer odehrát představení. Přesto, i když se za Petra Pavla postavila řada umělců a obecně byl kandidátem liberálního Česka, ve Foru Karlín to nevypadá na divoký oslavný večírek. Alkohol zdarma se tu nepodává, raut byl střídmý a nálada se po prvotních ovacích rychle uklidnila.

Zeman is over

“Nemyslím si, že by se Česko mělo dnes dělit na vítěze a poražené. Je ale pravda, že společenství zvané Česká republika je zraněné. Zraněné vyhrocenou kampaní, stylem politiky, generačním a společenským střetem.  Tento stav rozhodně není v pořádku. Je načase s tím něco dělat.” Říká už nově zvolený prezident České republiky Petr Pavel během první tiskové konference. Usmívá se snad o několik milimetrů víc, než během nekonečného kolotoče předvolebních debat, ale jinak je pořád stejný: klidný, poněkud odměřený, šetřící velkými slovy. Generálův projev i nálada v jeho štábu napovídají, jak bude asi vypadat prezidentství muže, který od voličů obdržel nejsilnější mandát v historii samostatné České republiky. Hradní angažmá Petra Pavla se patrně ponese v korektním, profesionálním a poněkud suchopárném duchu. Po otřesné zkušenosti s Milošem Zemanem a jeho veselou partičkou prokremelských šíbrů je to úlevná představa.