Superduel Petra Pavla a Andreje Babiše na televizi CNN Prima News

Superduel Petra Pavla a Andreje Babiše na televizi CNN Prima News Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Superduel Petra Pavla a Andreje Babiše na televizi CNN Prima News
Superduel Petra Pavla a Andreje Babiše na televizi CNN Prima News
Superduel Petra Pavla a Andreje Babiše na televizi CNN Prima News
Superduel Petra Pavla a Andreje Babiše na televizi CNN Prima News
Superduel Petra Pavla a Andreje Babiše na televizi CNN Prima News
15
Fotogalerie

Viliam Buchert: Debata na Primě omlela vše, co jsme stokrát slyšeli, Pavel ale válcoval Babiše

Andrej Babiš pořád tvrdí, že Petr Pavel posledních pět let nic nedělal. Jednu důležitou věc ale Pavel udělal velmi precizně a důkladně – dokázal jak v prezidentské kampani, tak ve středu večer v televizi Prima, přetlačit Babiše. Šéfovi hnutí ANO zbývá už jen několik desítek hodin, aby vytáhl nějaký trumf, kterým by vyhlídky na svoji prohru zvrátil. Nevypadá to pro něj dobře a nic na tom nezměnila ani debata na Primě.

Petr Pavel zakončil poměrně jasným vítězstvím na Primě den, který byl pro něj příznivý. Dokázal kampaň vygradovat daleko lépe než Andrej Babiš. Ten se naopak dopustil opět několika chyb.

Babiš se stáhnul z kontaktní kampaně a jako důvod uvedl výhrůžky jeho rodině i jemu samotnému. Postavil se do role oběti, ale to podle všeho na nerozhodnuté voliče, které potřebuje přilákat, nebude fungovat. Poslanec ANO také ve středu dopoledne oznámil, že nebude v budoucnosti spolupracovat s Okamurovou SPD a tím podle všeho přišel i o některé hlasy tohoto hnutí. V samotné primácké diskusi útočil na Pavla starou nebo použitou municí. Žádný granát, který by Pavlovu kandidaturu zničil, se neobjevil. Jako kdyby tým expremiéra žádný neměl. Zda je tomu tak, uvidíme za chviličku.

Pavel byl tentokráte v debatě o něco útočnější, zjevně ho už tolik netrápila nemoc, nenechal žádnou invektivu od Babiše nepovšimnutou, dokázal být ironický (což zatím nebyla jeho silná stránka) a řečeno boxerskou terminologií zasadil soupeři tvrdý úder na citlivá místa. Ještě to nebylo K.O., ale dílčí výhra před koncem zápasu ano. Navíc Petr Pavel demonstroval převahu ve středu podvečer na pražském Staroměstském náměstí, kde dokázal na mítink přilákat tisíce lidí. Akci všechna média natáčela, fotila a komentovala, Babiš nic takového neměl.

Své role se tentokráte poměrně důstojně zhostila na Primě i moderátorka Terezie Tománková, i když žádné originální otázky nepoložila. Naopak naprosté moderátorské peklo předvedl server Novinky ve středu dopoledne při diskusi obou kandidátů. To bylo skutečné mučení a týrání diváků a čtenářů.

Proč je kampaň Andreje Babiše daleko slabší než v minulosti, bude ještě předmětem zkoumání. Chyb a přešlapů bylo mnoho a sám Babiš je korigovat nedokáže, protože na prezidentský souboj není mentálně ustrojen. Vtipně situaci včera večer komentoval významný člen polistopadové komunistické strany Jiří Dolejš. Ten rozesílal obrázek z debaty Primy, na kterém je Babiš a v pozadí fotka, na které v Děčíně diskutuje šéf ANO s bolševickým politikem Skálou z KSČM, který ho podpořil. Dolejš k tomu napsal: „Čekal bych, že tihle dva agenti si budou pomáhat. A oni si škodí.“ K tomu není co dodat, jen to ilustruje nesmysly, které Andrej Babiš v kampani napáchal.