Andrej Babiš v rozhovoru na TV Nova.

Andrej Babiš v rozhovoru na TV Nova. Zdroj: Repro TV Nova

Mítink Andreje Babiše v Brně před finále prezidentských voleb (23.1.2023)
Mítink Andreje Babiše v Brně před finále prezidentských voleb (23.1.2023)
Monika Babišová doprovodila do debaty na ČT manžela Andreje Babiše (22.1.2023)
Monika Babišová doprovodila do debaty na ČT manžela Andreje Babiše (22.1.2023)
Monika Babišová doprovodila do debaty na ČT manžela Andreje Babiše (22.1.2023)
11
Fotogalerie

Petr Pešek: Já nic, já Andrej Babiš – oběť moderátora, špatných otázek, protivníkova davu, vlastního úspěchu

Jedno se musí nechat, pro Andreje Babiše není při debatách žádný limit nepřekročitelný, jak potvrdil i v pondělním večerním rozhovoru na TV Nova. Ať už jde o realitu, logické argumenty, přehazování viny a potažmo vyrábění oběti ze své vlastní osoby. Anebo pro jistotu všechno najednou.

Že by to snad byl Andrej Babiš, kdo vyhrotil předvolební atmosféru? Nikoliv, je to naopak opačně: „Já jsem opakovaně od vstupu do politiky čelil výhrůžkám, že mě zabijí,“ dušoval se v půlhodinovém rozhovoru. A nepřispívá k tomu teď přeci jen trochu konfrontačním vedením kampaně? „Ne…určitě nepřispívám,“ uklidnil diváky Novy.

Ta hlavní porce ale přišla ještě předtím. To, když došla řeč na jeho poněkud nešťastný – a později korigovaný – výrok, že bychom neměli v případě napadení aliančních spojenců Polska či pobaltských zemí posílat své vojáky na pomoc. Nebyla to samozřejmě vina Andreje Babiše, že tohle vypustil z úst. „Byla to provokace toho moderátora,“ postěžoval si na adresu moderátora nedělní debaty na ČT. Anebo jinak: „To byla připravená past na mě, já jsem to špatně interpretoval.“ Anebo sice trošku i omluvně, ale pochopitelně jen v mezích mírného pokroku: „Byla to chyba, protože pan redaktor se pětkrát hypoteticky zeptal.“

A jako by nestačila záludná past v podobě kladení hypotetické otázky ohledně možného napadení spojenců – přeci jen, prezident je i vrchním velitelem ozbrojených sil -, další příkoří následovalo v reakcích: „Všichni to hned využili proti mně,“ postěžoval si opět Andrej Babiš. Neboli, trošku cimrmanovsky: Kdo způsobil, že sám náčelník vydával tak zmatené rozkazy?

Navíc, jak nikdo nepochopil, Andrej Babiš jen prostě nechce žádnou válku, o níž všichni ostatní mluví. „Já chci trvalý mír,“ zopakoval. A jeho protikandidát Petr Pavel? „On je voják, on je generál,“ připomněl divákům TV Nova a samozřejmě i voličům. A nejen, že je generál, ale má hlavně agresivní příznivce, kteří Andreje Babiše utlačují a napadají při jeho mítincích. „Já se ptám, proč to někdo neodsoudí?“

A samozřejmě nemohlo chybět ani připomínání skutečných či domnělých úspěchů z premiérského období. Takže na diváckou otázku, jak by Andrej Babiš v pozici prezidentského kandidáta povznesl Českou republiku, následovala odpověď: „My jsme za naší vlády…“ A nebylo to jen jednou.

Když ale své úspěchy připomínali členové současné vlády při debatě před nakonec neúspěšným pokusem o vyslovení nedůvěry, tak samozřejmě jen zabírali prostor a bránili opozičním poslancům v dotazech. Tedy Andreji Babišovi ne, ten – jak jsme se opět dozvěděli – do Sněmovny dorazit nemohl, protože už tam neměl řidiče, a naopak v sobě měl několik vaječňáků. A zavolat si taxi? Přeci nechtěl poslance nechat čekat a zdržovat v tak pozdní hodinu…

Nicméně jsme nakonec i slyšeli, jak by Česko alespoň ekonomicky povznesl: „Pomáhal bych našim firmám prodávat zboží mimo Evropu.“ A jak? No, protože zná indického i thajského premiéra a vůbec spousty světových lídrů. A z české historie třeba Baťu, jak hned několikrát připomněl.

A co kdyby hradní zteč nevyšla? Jeho odpůrci by se radovali předčasně, žádný politický důchod nechystá.  „Zůstanu předsedou hnutí,“ uvedl na závěr rozhovoru na Nově s tím, že by pak chtěl vyhrát příští sněmovní volby. Takže nepřátelé už můžou chystat na Andreje Babiše nové pasti a v nejhorším i hypotetické otázky.