Prezidentské volby 2023: Tisková konference Andreje Babiše k výsledkům prvního kola. (14.1.2023)

Prezidentské volby 2023: Tisková konference Andreje Babiše k výsledkům prvního kola. (14.1.2023) Zdroj: ČTK / Říhová Michaela

Prezidentské volby 2023:  Příjezd Andreje Babiše s manželkou Monikou do volebního štábu. (14.1.2023)
Prezidentské volby 2023: Andrej Babiš s manželkou Monikou ve svém volebním štábu. (14.1.2023)
Prezidentské volby 2023: Andrej Babiš s manželkou Monikou ve svém volebním štábu. (14.1.2023)
Prezidentské volby 2023: Andrej Babiš ve svém volebním štábu. (14.1.2023)
Prezidentské volby 2023: Andrej Babiš ve svém volebním štábu. (14.1.2023)
11
Fotogalerie

Jefim Fištejn: Andrej Babiš na Hradě? Špatné zázraky se nedějí

Nemohu souhlasit s těmi, kdo mají pocit, že před druhým kolem prezidentské volby je situace generála Pavla méně příznivá, než byla před prvním. Argumentují zpravidla tím, že Babišovi se může podařit mobilizovat stoupence SPD, když už svého kandidáta ztratili. A že generál se dostal do role favorita, která je z principu méně výhodná než úloha vyzyvatele, který může jen překvapit. Všechno to jsou spíše scholastické hypotézy než funkční varianty.

Jaroslav Bašta obdržel ve výsledku jen zhruba 4,5 % hlasů, ačkoli Tomio Okamura si původně sliboval od jeho kandidatury až 60 % hlasů, ale i po slevě takových 20 % – to proto, že Babiš prakticky vysál celý voličský potenciál SPD. Babiš nyní může očekávat navíc právě oněch 4,5 % hlasů, což ho nespasí. Kde není co mobilizovat, mobilizuje se špatně. A protože typologicky příznivci SPD patří k méně ukotveným a méně ukázněným voličům, lze v jejich táboře spíše očekávat odliv než příliv stoupenců.

Předpoklad, že nějaké významné množství těch, kdo hodili svůj hlas Nerudové či Fischerovi s Hilšerem, učinilo tak vysloveně z odporu ke generálovi, aby mu znemožnili cestu na Hrad, je rovněž hodně mimo mísu. V jejich táboře je nesmyslné počítat s patentovanými hlupáky, již nevědí, která bije. Těch pár jedinců, kteří smýšlí tak zaťatě, k volbám nejspíš nepůjde. To je tak všechno zlé, co se může stát. Většina však uposlechne hlas selského rozumu a výzvy svých včerejších favoritů, a to by Pavlovi k vítězství mělo stačit.

Ani v těchto volbách nikdo nezrušil psychologický mechanismus, jenž platí po desetiletí: princip „posledního vagónu“ a mocnou snahu přidat se k vítězi, to znamená chuť naskočit na vlak, když už je jasné, že se řítí ke kýženému cíli. Každý touží být mezi těmi, kdo si na konci dne sborově zazpívají „We Are the Champions“ a sotva někdo bude chtít z falešného milosrdenství patřit mezi pošetilé „losery“. 

Dalším faktorem určitě bude voličská účast. Sotva lze vycházet z toho, že titěrný desetinkový rozdíl mezi výsledky prvního kola vyvolá u stoupenců Petra Pavla pocit spočinutí na vavřínech odrazující od další volební účasti. To spíše Babišův fanklub se nedopočítá hlasů těch, kdo propadnou beznadějnému pocitu, že tak jako tak už nic nelze změnit.

Tyto faktory ve svém souhrnu naznačují, že stoupenci Andreje Babiše marně čekají na jeho prezidentování – nedočkají se!

Video placeholde
Tisková konference Andreje Babiše po prvním kole prezidentských voleb • Blesk TV