Video placeholde
Mítink Petra Pavla na náměstí v Ústí nad Labem
Mítink Petra Pavla na náměstí v Ústí nad Labem
Mítink Petra Pavla na náměstí v Ústí nad Labem
Mítink Petra Pavla na náměstí v Ústí nad Labem
Mítink Petra Pavla na náměstí v Ústí nad Labem
16
Fotogalerie

Generál vběhl do davu bez ochranky a dostal jezulátko. Nečekané nakopnutí kampaně v Babišově kraji

Petr Pavel rozjel kampaň před druhým kolem v Ústí nad Labem. Tam na něj čekal dav, který zjevně on ani jeho tým nečekal. V Babišově kraji byl Pavel v obležení, ze kterého se bez ochranky vymaňoval dobrou půl hodinu. Navrch dostal jezulátko pro štěstí.

V den, kdy Andrej Babiš stál ve frontě na korunovační klenoty a ve sněmovně běžela schůze o nedůvěře vládě, vyrazil Petr Pavel do kraje, kde Babiš kandidoval v parlamentních volbách. U šikmého kostela v Ústí nad Labem už asi půl hodiny předem postávali mladí lidé ve flanelkách, ale i starší fanoušci generála s plackami. Z davu vyčnívala obrovská vlajka NATO. Před začátkem akce i při příjezdu Pavla nebyl slyšet ani náznak negace. Na první pohled to byl obrovský kontrast s loňskou návštěvou Andreje Babiše v obytňáku. Tehdy přes pískot nebylo šéfa hnutí ANO slyšet. Jestli má Pavel nějaké zaryté odpůrce, tak na jeho mítink nedorazili.

Pavel prošel k pódiu aplaudujícím davem a řekl vcelku rutinní projev. Mluvil o tom, že jako voják ví, co znamená válka, a proto je nesmysl, že by do ní chtěl zatahovat Českou republiku. “Války vždycky začínají politici, vojáci ty problémy jen řeší,” dodal na adresu billboardů svého soupeře. Na konci projevu mu žena v kroji předala jako talisman sošku Jezulátka. “Zrovna jsem svému týmu říkal, že takhle se nedají vyhrát volby, když nebudu mít Jezulátko, takže teď už je to dobrý,” zavtipkoval generál s narážkou na Babiše. Ten dnes novinářům ve frontě na klenoty předvedl dvě sošky, co nosí s sebou.

Po konci projevu Pavel sešel z pódia do davu, kde v tu chvíli panovala nekontrolovatelná vřava. “Takhle si generála nezvolíme, když si ho umačkáme,” říká do mikrofonu s rozpačitým úsměvem Pavlova manželka. Tu pak oslovila starší žena s plackou “Jsem od Danuše”, na níž bylo lihovkou dopsáno: “a volím generála”. Že dobrovolníci Nerudové nebudou mít problém Pavla podpořit, je znát i mimo Prahu.

Pavel se v tu chvíli bez ochranky a bez jakékoli jistoty dál prodíral davem. V jeden moment se dav nasunul do průchodu pod obchodním centrem a Pavel procházel tlačenicí podél zdi. Kdo v tu chvíli stál v davu, viděl symbol, který může generálovi ještě víc nakopnout kampaň.

I když šlo o víceméně náhodnou situaci, možná dokonce plynoucí z podcenění akce na straně Pavlovy produkce, vypadalo to zkrátka působivě. Symbol neohroženého vojáka do jeho kampaně zapadá. Dnešek zkrátka vyhrál generál. Pokračování přijde ve středu v první společné debatě a ve čtvrtek na mítinku v Ostravě. Tam Pavel dorazí i s Danuší Nerudovou.