Volební štáb Danuše Nerudové

Volební štáb Danuše Nerudové Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Volební štáb Danuše Nerudové
Volební štáb Danuše Nerudové
Volební štáb Danuše Nerudové
Volební štáb Danuše Nerudové
Volební štáb Danuše Nerudové
10
Fotogalerie

„Babiše do koše.“ U Nerudové se zmar z výsledku přerodil ve spontánní podporu Pavla

 Danuše Nerudová je asi jednoznačně jeden z poražených těchto voleb. V jejím štábu prvotní natěšení a bujaré vítání kandidátky přešlo ve velký zmar. Nerudová propadla i v Praze a dalších velkých městech, kde měla bodovat. Její dobrovolníci jsou ale odhodlaní jít pomoct Petru Pavlovi, jehož výhru slavili jako cenu útěchy. A co bude dál s „Danushí“?

Asi žádná politická strana nemá tak nadšené dobrovolníky jako Danuše Nerudová. Po celé republice jich bylo údajně přes tisíc, na sledování výsledků voleb měli vlastní velký sál. Když Nerudová přicházela, celou cestu do VIP lóže procházela tleskajícím davem.

Asi za hodinu a půl mezi příznivce opět vyšla. A než se dostala ke slovu, možná pět minut neutichal aplaus. Výsledek byl však pro její tým až krutý. Přes 15 % Nerudová přešla jen v domovském Jihomoravském kraji, celkově získala jen necelých 14 %.

Interpretace je asi jednoduchá: finiš kampaně se Nerudové nepovedl, snad s výjimkou debaty na Nově. Protibabišovský tábor se koncentroval k Petru Pavlovi podobně jako předloni ke koalici SPOLU. Že i Nerudové a jejím lidem jde víc o poražení Babiše než o vlastní úspěch, bylo jasné ve chvíli, kdy Petr Pavel Babiše přeskočil.

V tu chvíli dobrovolníci začali skandovat: „Babiše, do koše!“ a mnozí říkali, že jsou připravení jít pracovat pro Pavlovu kampaň. Jeden z dobrovolníků zvolal: „To my jsme předlužení, on za to může, musíme ho porazit!“ Vypadá to, že předvolební výhrady proti Pavlovi jsou pryč, nebo spíš vedle Babiše vypadají malicherně.

A co bude dál s Danuší Nerudovou? Energie jejích dobrovolníků jen tak nezmizí, na založení vlastního hnutí to však po volební prohře taky nevypadá. Nechme se překvapit.