Video placeholde

Prezidentský kvíz: Karel Diviš ovládl slepou mapu, bratry Mašíny považuje za hrdiny

Karel Diviš to v prezidentské volbě nemá jednoduché. Nejdřív mu zavařilo ministerstvo vnitra, které zamítlo jeho kandidaturu, a do hry ho vrátil až Nejvyšší správní soud. Jeho preference navíc nejsou nic moc. V tomto trudném čase mu může být alespoň malou útěchou, že si v prezidentském testu vedl oproti některým svým konkurentům velmi dobře. Celý test v podání Karla Diviše pouze pro předplatitele Premium+.

V Reflexu jsme se rozhodli na to jít jinak než v ostatních médiích. Chtěli jsme zjistit, nakolik kandidáti na prezidenta znají své skutečné místo, tj. nakolik se orientují v pravomocích prezidenta, které určuje ústava. Zajímalo nás, jak dobře znají českou historii, jestli vědí, kudy vedla tradice české státnosti a vůči jaké historické perspektivě mají zodpovědnost. A v neposlední řadě jsme chtěli zjistit, jaké postoje zastávají prezidentští kandidáti vzhledem k zásadním hodnotovým otázkám, nad kterými je česká společnost rozdělená ne jedno dvě volební období, ale celé generace. Za tím účelem jsme připravili prezidentský test.

 

Jako první jsme testovali schopnosti Karla Diviše, který tehdy patřil oficiálně mezi vyřazené kandidáty a čekalo se, jak o jeho odvolání rozhodne Nejvyšší správní soud. I tak jsme se rozhodli ho na test pozvat, protože byla velká šance, že u soudu uspěje. A ukázalo se to jako správná strategie, protože uspěl jak u soudu, tak v testu, kde měl pouze dvě špatné odpovědi, a navíc nejlépe ze všech testovaných kandidátů určil polohu Sněžky ve slepé mapě.

Během jeho návštěvy v Reflexu panovala uvolněná atmosféra. Karel Diviš sám v médiích nějakou dobu pracoval, a tak mu studio ani novináři nejsou cizí. Atmosféra houstla, až když přišla řeč na ministerstvo vnitra a zamítnutou kandidaturu. Momentálním stresem se ale Diviš nenechal rozhodit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!