Video placeholde

Kandidáti na prezidenta o bezpečnosti: Topolánek se hádal s Drahošem. Hannig obvinil západní Evropu

K první debatě v novém roce 2018 se sešla osmička prezidentských kandidátů ve zbrusu novém prezidentském studiu Blesku. Jiří Drahoš, Mirek Topolánek, Michal Horáček, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Vratislav Kulhánek, Petr Hannig a Jiří Hynek se střetli nad řadou témat, aby vše zakončili zpěvem státní hymny. Bez Miloše Zemana, který vyhlásil bojkot debat. Řešila se i otázka bezpečnosti a to, zda se jednotliví kandidáti cítí být v Česku něčím ohroženi.

Expremiér Mirek Topolánek uvedl, že se cítí ohrožen řadou věcí. Dostal se přitom i k migrantům a teroristům. „To nebezpečí nejsou samozřejmě jenom ti uprchlíci, nebo ti, co prohráli tu válku, bojovníci ISISu, kteří se teď začnou rozšiřovat zpátky po EU a někteří pro ně chystají sociální programy,“ uvedl Topolánek v živě vysílané superdebatě Blesku. A varoval před radikalizací umírněných muslimů v EU.

Bývalý šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš vrátil o chvíli později úder právě Topolánkovi. Ten totiž říkal, že otázky bezpečnosti, migrace či šíření politického islámu před jeho vstupem do kampaně v debatách příliš neregistroval a je proto rád, že je do kampaně vnesl.

Česko je šestou nejbezpečnější zemí na světě, zaznělo v dalším průběhu debaty. „Musí zůstat klidným srdcem v neklidném těle Evropy. A proto žádný imigrant,“ řekl Petr Hannig, hudební producent stojící mj. za objevením Lucie Bílé, které ostatně vymyslel i její pseudonym.

V lednu se konají prezidentské volby. Pokud ještě nevíte, koho volit, vypočítejte si svého kandidáta v naší volební kalkulačce. Více o kandidátech se dozvíte v našem přehledu. Na webu Reflexu najdete také základní informace o volbách. O tom, kdo má šanci na postup do druhého kola, si uděláte předstvu pohledem na volební preference v průzkumech veřejného mínění.

Celou prezidentskou superdebatu najdete ZDE >>>

Co může český prezident? Přehled jeho pravomocí najdete ZDE >>>