Elizabeth Warrenová, kandidátka na nominaci Demokratické strany do amerických prezidentských voleb v roce 2020

Elizabeth Warrenová, kandidátka na nominaci Demokratické strany do amerických prezidentských voleb v roce 2020 Zdroj: ČTK

Elizabeth Warrenová – hlavní vyzyvatelka, levicová senátorka bojující proti Wall Street i „Pocahontas“; Demokratická strana
Elizabeth Warrenová, kandidátka na nominaci Demokratické strany do amerických prezidentských voleb v roce 2020
Elizabeth Warrenová, kandidátka na nominaci Demokratické strany do amerických prezidentských voleb v roce 2020
Elizabeth Warrenová, kandidátka na nominaci Demokratické strany do amerických prezidentských voleb v roce 2020
Elizabeth Warrenová, kandidátka na nominaci Demokratické strany do amerických prezidentských voleb v roce 2020
5
Fotogalerie

„Pocahontas“ Elizabeth Warrenová. Ikona americké levice chce porazit Trumpa a zdanit majetek bohatým

K nejužšímu okruhu favoritů startujících demokratických primárek patří i senátorka za stát Massachusetts Elizabeth Warrenová. Původním povoláním právnička a vysokoškolská učitelka si rychle vydobyla pozici ikony levice v Demokratické straně. Jako profesorku se specializací na ochranu spotřebitele si Warrenovou před lety vybral prezident Obama, aby jako speciální poradkyně prezidenta pomohla prosadit zřízení nového federálního úřadu právě na ochranu spotřebitelů.

Warrenová se následně stala demokratickou kandidátkou na pozici senátorky ve státě Massachusetts, když ve volbách v roce 2012 porazila republikánského držitele této funkce. Jako novopečená senátorka se zaměřila na regulaci bank a proslula tvrdými odsudky na adresu několika bankovních šéfů. O jednom z nich během senátního slyšení dokonce řekla, že by měl rychle odstoupit a být podroben vyšetřování. Video s tímto výrokem se stalo populární na internetu a přispělo ke zrodu nové demokratické hvězdy. 

Před čtyřmi lety Warrenová ještě výzvy k prezidentské kandidatuře odmítla, zpočátku v primárkách fandila silně levicovému senátoru Bernie Sandersovi, ale nakonec podpořila Hillary Clintonovou. Ta ji dokonce zařadila mezi pět zvažovaných kandidátů na pozici viceprezidenta, ale představa dvojice kandidujících žen byla tehdy pro demokraty asi ještě příliš revoluční.

Warrenová: Systém zmanipulovaný pro boháče

Warrenová, která tentokrát už výzvám k prezidentské kandidatuře neodolala, patří k silně levicovému – progresivistickému – křídlu Demokratické strany. Ve svých projevech ráda kritizuje miliardáře i dolarové milionáře, šéfy firem z Wall Street nebo příliš dominantní firmy na digitálním trhu, jako je Google nebo Facebook. Warrenová se stylizuje do pozice ochránkyně obyčejných lidí proti politickému systému, který je podle jejího názoru do značné míry zmanipulovaný ve prospěch nejbohatších Američanů, pro něž údajně pracuje armáda lobbistů a velká část politiků.

Její postoj k podnikání a kapitalismu dobře vyjadřuje senátorčin výrok, že nikdo na světě nezbohatl díky sobě samému. Podle její teorie totiž, i když podnikatel vybuduje továrnu za své peníze, na jeho bohatství se pak stejně podílíme všichni, protože se formou daní skládáme na silnici, po které podnikatel vozí svoje zboží k prodeji a díky tomu bohatne.

Ultramilionářská daň

Podobné silně levicové prvky najdeme i v jejím předvolebním programu, s kterých chce uspět v souboji o výběr demokratického prezidentského kandidáta. Warrenová například navrhuje zrušit školné na amerických veřejných vysokých školách a také odpustit milionům Američanům dluhy z jejich studentských půjček, které si vzali právě na náklady spojené s jejich vysokoškolským studiem. To může znít bohulibě, než si uvědomíme, že tyto kroky americký státní rozpočet budou stát astronomických 640 miliard dolarů.

Unikátní je ovšem i senátorčina odpověď na otázku, jak by tento svůj nápad financovala. Warrenová prosazuje zavedení tzv. ultramilionářské daně, která by byla zacílena na 75 tisíc nejbohatších amerických rodin, které vlastní majetek převyšující 50 milionů dolarů. Poradci Warrenové se v tomto návrhu inspirovali myšlenkou známého francouzského ekonoma a kritika ekonomické nerovnosti ve společnosti Thomase Pikettyho.

V praxi by tato daň měla fungovat tak, že by na majetek zmíněných „boháčů“ byla uvalena každoroční daň o velikosti dvou procent ceny jejich majetku. To sice neznamená, že by za 50 let přišli o celý svůj majetek, ale stejně se jedná o velmi drakonické daňově opatření mimo jiné proto, že má dopadnout na majetek, který už jednou zdaněn byl.  Navíc pro Američany s majetkem přes jednu miliardu dolarů by senátorka Warrenová chtěla přidat ještě vyšší sazbu v podobě tříprocentní daně.

Pocahontas Warrenová

Její socialistické recepty vyvolávají masovou kritiku. V Americe jí teď všichni oponenti sarkasticky přezdívají princezna Pocahontas. Je to odkaz na aféru, kterou vyvolalo zjištění, že se kdysi při různých pracovních příležitostech Warrenová zapsala jako člověk, který patří k původním obyvatelům Ameriky – indiánům. Jako takovou ji vykazovala i prestižní univerzita Harvard, na níž Warrenová učila a která díky tomu plnila patřičné zastoupení příslušníků menšin ve svých řadách. 

V roce 2008 to ale  „prasklo“ a Warrenová neváhala kontrovat, že její indiánský původ je součástí rodinné historie, kterou jí předali její rodiče. Zjistilo se také, že v minulosti napsala několik receptů do vydávané indiánské kuchařky a podepsala se pod ně „Elizabeth Warrenová, čerokí“. 

Přetrvávající pochyby o svém původu zkusila senátorka vyvrátit testem DNA, který ale ukázal, že její původ je z 99,9 % bělošský a jen o něco málo než jedna tisícina její krve skutečně pochází od indiánského předka. Prezident Trump si neodpustil sarkastický tweet, v kterém ji tituloval jako princeznu Pocahontas podle populární indiánské postavy z americké historie, jejíž příběh představuje i animovaný film z produkce studií Disney. Na Warrenovou se za přivlastňování si indiánského původu zlobili i zástupci indiánských kmenů a senátorka se jim musela omluvit.

První prezidentka?

Tato epizoda sice u části veřejnosti snížila senátorčinu věrohodnost, ale její hodně socialistický program a řečnické zkušenosti z ní stejně dělají vedle senátora Sanderse hlavní hlas americký progresivistů v prezidentské kampani před volbami v roce 2020.

Pokud se jí podaří zvítězit právě v duelu se Sandersem o to, kdo je lepší kandidát vnitrostranické levice, může být Warrenová ve finiši demokratických primárek tvrdým oříškem i pro dosavadního lídra v demokratickém poli kandidátů – Joe Bidena. Na cestě k možné první americké prezidentce ale Warrenové může naopak škodit fakt, že z demokratických kandidátů nemá zdaleka nejlepší skóre pro finálový souboj s Donaldem Trumpem.