Mike Pence v roce 2020 znovu kandiduje na viceprezidenta USA

Mike Pence v roce 2020 znovu kandiduje na viceprezidenta USA Zdroj: ČTK

Mike Pence se k Trumpovi velmi hodil jako ideální doplněk toho, co republikánský prezidentský kandidát pro rok 2016 neměl.
Pokud Trump obhájí mandát, Mike Pence bude opět tím člověkem, který se stane prezidentem, pokud by Trump nedosloužil celé období
Pence sám sebe podle vlastních slov považuje za „křesťana, konzervativce a republikána, a to v uvedeném pořadí.“
Mike Pence je 48. viceprezidentem Spojených států a v roce 2020 společně s Donaldem Trumpem svou pozici obhajuje
Piety za padlé při útoku na Pentagon z 11. září 2001 se zúčastnil americký viceprezident Mike Pence (11.9 2001)
9
Fotogalerie

Trumpův úspěšný viceprezident Mike Pence může být příští hlavou USA. Přitom dřív fandil demokratům

Při souboji hlasitého republikána Donalda Trumpa a dlouhodobě známého demokrata Joe Bidena o Bílý dům jsou trochu upozaděni oba viceprezidentští kandidáti – Trumpova dvojka, jednašedesátiletý Mike Pence, i demokratická kandidátka na jeho místo, Kamala Harrisová. Jejich minisouboj se ale určitě vyplatí sledovat, protože oba jsou horkými favority na příští prezidentskou kandidaturu jejich stran v roce 2024.

Ten, jehož šéf nyní vyhraje, navíc může ještě během následujících čtyř let nastoupit do čela Spojených států, pokud by historicky nejstarší americký prezidentem, ať už jím bude Trump či Biden, nedosloužil celé funkční období.

Zatímco demokratka Kamala Harrisová je jako žena a příslušnice černošské menšiny často středem pozornosti zahraničních médií, zůstává úřadující 48. viceprezident USA Mike Pence trochu ve stínu. Jeho role muže mimo hlavní zájem médií je ovšem vlastně dobrou vizitkou úspěšného viceprezidenta, který za sebou nemá žádné skandály a působí jako symbol solidnosti vedle někdy výstředního Donalda Trumpa. Někdy ideologicky složitě zařaditelného prezidenta jeho dvojka navíc vhodně doplňuje i názorově.

Křesťanský konzervativec

Pence sám sebe podle vlastních slov považuje za „křesťana, konzervativce a republikána, a to v uvedeném pořadí.“ Sám sice jako rodák z katolické rodiny s irskými kořeny byl v mládí obdivovatelem demokrata a také katolíka Johna F. Kennedyho či bojovníka za práva černošské menšiny reverenda Martina Luthera Kinga. V roce 1980 dokonce ještě Pence na prezidenta volil levicového demokrata Jimmyho Cartera proti konzervativci Ronaldu Reaganovi.

Politický a později i náboženský přerod mladého Mikea Pence začal až během vysokoškolského studia práv. Právě díky rozumnému konzervativismu tehdejšího prezidenta Ronalda Reagana se Pence posunul ke konzervativní pravici i republikánům. Během studií se také seznámil s budoucí manželkou Karen. Pro obraz budoucího viceprezidenta je určitě typické, že se tak stalo na mši v katolickém kostele, kde budoucí druhá dáma USA hrála na kytaru. Pencovi se brzo vzali. Mají spolu tři děti. Oba také opustili katolickou církev a rozhodli se křesťanskou víru praktikovat jako tzv. znovuzrození evangelíci.

Karen manžela doprovází po celou politickou kariéru, a dokonce se proslýchá, že prezident Trump dobře pochopil její vliv a některé klíčové záležitosti během minulé prezidentské kampaně konzultoval i s ní.

Ideální doplněk Trumpa

Donald Trump si Pence jako spolukandidáta před čtyřmi lety vybral jako úspěšného guvernéra Indiany, důležitého středozápadního státu v oblasti Velkých jezer. Pence se k Trumpovi velmi hodil jako doplněk toho, co republikánský prezidentský kandidát pro rok 2016 neměl. Přestože Trump chtěl vyčistit „bažinu“ washingtonského politikaření, potřeboval vedle sebe jako muž bez jakékoli dřívější politické kariéry někoho s politickou, a hlavně exekutivní zkušeností. Guvernér byl lepší volbou než někdo zapojený aktuálně ve washingtonské politice, ale Pence mohl navíc nabídnout i zkušenost muže, který za svůj domovský stát zasedal 12 let ve federální Sněmovně reprezentantů.

Nikdy navíc Trump nebyl vzorem konzervativních ctností, takže potřeboval někoho, koho bere náboženská pravice uvnitř Republikánské strany vážně. Pence sice Trumpa na počátku primárek kritizoval za některé názory, které považoval za málo křesťanské (například některé příliš tvrdé postoje k migraci), ale nabídku stát se jeho spolukandidátem přijal a stal se trochu překvapivým kandidátem na viceprezidenta, když mu pozdější prezident dal přednost před celostátně známými těžkými politickými vahami, jako byli tehdejší guvernér Christ Christie nebo bývalý šéf Sněmovny Newt Gingrich.

Server Fivethirtyeight.com během tehdejší kampaně na základě předcházejících hlasování a politických výroků Pence vyhodnotil jako nejvíce konzervativního viceprezidentského kandidáta za posledních 40 let. Guvernér Indiany toto zařazení nepřímo potvrdil, když za svůj vzor pro případ zvolení druhým nejdůležitějším politikem USA označil Dick Cheneyho – silně konzervativního viceprezidenta za úřadování George Bushe mladšího v Bílém domě.

Pence 2024

Pence roli viceprezidenta zvládl velmi dobře. Nebyl aktérem žádných skandálů, převzal řízení agendy s obsazováním důležitých míst v exekutivě a byl komunikačně dovedným obhájcem prezidentových názorů, v čemž se projevila jeho dřívější zkušenost s vedením rozhlasové talk-show. Do popředí se ale vlastně dostal až letos, kdy ho prezident pověřil vedením štábu pro boj proti covid-19. Když se Trump nakazil touto nemocí, posílila se také Pencova role v předvolební kampani.

Pence teď bojuje nejen za Donalda Trumpa, ale vlastně i hodně za sebe. Mnozí republikáni ho vidí jako ideálního kandidáta pro rok 2024, ať už letošní volby dopadnou jakkoli. Buď viceprezidentem úspěšného prezidenta s osmiletým mandátem, nebo v případě letošní prohry asi jediným republikánem, který dokáže sjednotit trumpovskou i netrumpovskou část strany a přitáhnout jejich voliče.