Video placeholde

Andrej Babiš promluvil o svém odchodu z politiky. Kdy to bude a kdo o tom rozhodne?

Premiér Andrej Babiš (ANO) kritizoval Ústavní soud - o takzvaném  „lex Babiš“ prý rozhodoval politicky. Šéf vlády to řekl ve vysílání Blesku v pořadu Ptám se, pane premiére. Podle Ústavního soudu je zákon o střetu zájmů v souladu s českou ústavou a premiér se jím tedy musí řídit. Babiš hned po vynesení nálezu na cestě v Estonsku novinářům řekl, že se pro něj nic nemění. Zákonu se prý už dávno podřídil, když převedl své firmy do svěřenských fondů. Ve vysílání také řekl, kdy skončí v politice. 

„Čekal jsem, že to ústavní soud nebude řešit politicky, ale ukázalo se, že to řešil politicky,“ adresoval Babiš ze studia Blesku své výhrady do Brna, kde Ústavní soud sídlí. 

Premiér si také trvá na tom, že zákon je speciálně proti němu. „Pro mně je jasné, že je to lex Babiš. Je to zákon, na kterém se dohodli tehdejší premiér Sobotka s panem Kalouskem, aby mě dostali z politiky,“ trvá si na svých slovech Babiš.

Babiš: Stát není podnik? Politická průpovídka

Rozhodnutí soudců prý ale bere premiér na vědomí, i když nerozumí například výkladu, že stát není podnik. „Je to politická průpovídka. O to hůř, že o tom ústavní soud mluví. Zákon podle mého poškodil moje práva,“ zákonu se podle svých slov Babiš už dávno podřídil, když převedl své firmy do svěřenských fondů. Agrofert tím podle svého mínění poškodil.

„Firma trpí, tím, že jsem v politice, nikdo ji nešetří. Proč by nemohla dostávat dotace. Já jsem firmu poškodil už jen tím, že jsem z ní odešel,“ tvrdí premiér, který je podle svých slov připravený také odejít z politiky. Jestli by se vrátil zpět do Agrofertu a dalších firem ale zatím neřekl. 

„Občané rozhodnou o tom, jestli odejdu z politiky. „Říjen 2021 bude raz dva. Pan (předseda ODS Petr) Fiala říkal, že nás porazí ve volbách. Já když prohraju volby, tak určitě nebudu pokračovat v politice,“ řekl Babiš v pořadu Ptám se, pane premiére s tím, že rozhodující budou právě příští sněmovní volby. 

Celý záznam pořadu a reakce dalších politiků najdete zde >>>