Video placeholde

Hitler v sajdkáře. Na sraz motorkářů přijel dvojník nacistického vůdce, policie ho nezatkla a čelí kritice

Scénka jako z filmu Už je tady se objevila na Twitteru. Víkendového zimního motorkářského srazu na zámku v Augustusburgu nedaleko východoněmeckého Chemnitzu (Saská Kamenice) se totiž zúčastnil i muž v převleku za nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Spolu s návštěvníky akce se z příjezdu Hitlerova dvojníka dobře bavil i přítomný policista, který nyní čelí kritice nadřízených i vedení německé spolkové země Sasko za to, že nezasáhnul. Vystoupení totiž mohlo být v rozporu s německými zákony, které zakazují používat nacistické symboly.

Muž s nezaměnitelnou Hitlerovou patkou a knírkem oděn do koženého kabátu přijel na postranním vozíku motocyklu, jehož řidič oblečením a přilbou připomínal vojáka wehrmachtu. Na videu, které bylo zveřejněno na twitteru, motorkář s Hitlerovým dvojníkem zacouvá na parkovací místo vedle policejní dodávky. Kolemjdoucí se hlasitě smějí a v dobrém rozmaru je také policista v dodávce, který si dvojici očividně vyfotografoval mobilním telefonem.

Policie k videu na Twitteru napsala, že chování kolegy je nepřijatelné a že to pro něj bude mít dohru, neboť měl zakročit a takovému chování zamezit. Uvedla také, že vystoupení Hitlera představovalo rušení veřejné bezpečnosti a pořádku.

Problémy vedle přítomného policisty může mít i Hitlerův imitátor, neboť policie agentuře DPA sdělila, že případ prověřuje kvůli možným trestným činům. Muž vydávajícího se za nacistického vůdce totiž mohl mimo jiné porušit zákon zakazující používat symboly protiústavních organizací.

S kritikou nešetřil ani saský premiér Michael Kretschmer, který považuje za více než nechutné to, když někdo vystupuje jako masový vrah. Premiér poznamenal, že si spolu se starostou Augustusburgu Dirkem Neubauerem přejí, aby se příští rok motorkářský sraz opět uskutečnil, ale již bez podobné scénky. Neubauer na portálu YouTube zveřejnil video, ve kterém prohlásil, že takové lidi, jakým byl Hitlerův dvojník, nemají ve městě co dělat a že je tam nikdo nechce.