Video placeholde

Srnky by na zamrzlém jezeře jistě zahynuly. Zachránil je Kanaďan, který si tam šel zabruslit

Video vzniklo v Kanadě na zamrzlém jezeře Ontario. Ryan Peterson si šel během své polední pauzy zabruslit na zamrzlou vodní plochu jezera, kde objevil 3 bezmocné srnky. Matka se dvěma mláďaty nejspíše odběhly na jezero v panice, ale protože kopýtka jim na ledě podkluzovala, brzy jim došly síly. Ze zamrzlé vodní plochy by se nejspíše kvůli vyčerpání samy nedostaly. Hrozilo navíc riziko, že tenký led by pod jejich vahou a teplem mohl povolit, nebo že by se na ledě mohly stát snadnou kořistí smečky hladových vlků.

Ryan Peterson si byl nebezpečí hrozícího srnkám dobře vědom a rozhodl se je zachránit. Jak později řekl novinářům: „Šel jsem zpět do práce a vzal si lano. Led byl příliš tenký, než aby se na něj dalo vjet vozidlem, takže bruslení byla jediná možnost.“ Lano potom Peterson uvázal srnkám kolem krku a odtáhl je ke břehu. Nejdřív matku a potom dvě menší srnčata najednou.

Když srnky dosáhly kamenitého břehu jezera, Peterson jim sundal lano z krku za použití klacíku. Lidé na internetu diskutují, proč Peterson nesundal lano jednoduše rukou. Někteří se dohadují, že se bál srnčího kousnutí nebo parazitů v jejich srsti, jiní tvrdí, že se snažil nepřenést svůj pach na kožich mláďat, neboť srnky jsou na lidský pach háklivé a matka pak může svá lidským pachem načichlá mláďata i opustit. Na konci videa už Petersonovi jen stačilo znehybnělé srnky rozpohybovat šťouchnutím klackem a zvířata již sama zamířila zpět do lesa.