Video placeholde

Hvězda Reflexu zachránila dva tonoucí mladé lidi z rozbouřené Vltavy

Trenérka veslařského klubu pražské Slavie Martina Součková loni v červnu díky své kondici a odvaze zachránila dva životy – lovci kešek by se bez její pomoci v rozbouřené Vltavě utopili. Už na jaře převzala hlavní cenu Fair play Českého klubu fair play a náš týdeník ji nominoval mezi Hvězdy Reflexu, tedy osobnosti, které za své skutky zaslouží zvláštní poctu. Každý měsíc takto v záplavě negativních mediálních zpráv upozorňujeme na pět osobností dokazujících, že v Česku žijí lidé schopní odvážných, užitečných a inspirativních činů. Poslechněte si podrobnosti o okolnostech záchrany v našem videu.  

„Nedbali počasí, nedávali pozor. Byly hlášené bouřky, jenže v podzemí netušíte, co se děje nahoře, pokud jdete delší dobu,“ zrekapitulovala sportovkyně a matka dvou chlapců Martina SoučkováHovorech X (pořadu Reflexu v nově otevřených kobkách na smíchovské náplavce) pozadí situace, kdy po silné bouři v červnu 2018 spláchla přívalová voda v pražském podzemí čtyři hledače takzvaných kešek. Ti se do Vltavy dostali dlouhou výpustí, která se tou dobou zaplnila proudem vody.

Signál, že něco není v pořádku

Svěřenci trenérky Součkové, veslařští dorostenci, tehdy měli poblíž pražského Jiráskova mostu jet závod. Za špatné viditelnosti a prudkého deště mohl být zrušen, jenže legendární Pražské primátorky, přesněji jejich veslařský závod dorosteneckých osmiveslic, se jen tak neruší, takže trenérka za cílovou rovnkou zatím vyčkávala… „Viděla jsem, jak z parníku hážou záchranné kruhy – to byl pro mě signál, že něco není v pořádku,“ vzpomíná na momenty, které ji donutily ze břehu seběhnout do katamaránu a vyplout pro dva tonoucí, kteří byli ve zjevném ohrožení života.

Limitující stěna deště

Bývalý námořník Radovan Stránský, který do vln skočil z výletní lodi Európé, zachránil ženu, Martina Součková muže a samozřejmě dovezla do bezpečí i pana Stránského s dívkou. „Je to v blízkosti jezu, tak nevím, jestli by se mu podařilo v průtrži mračen, v proudu, je dostat z vody – protože moc nechtěli spolupracovat,“ vzpomněla si na potlučený pár, zhmožděný tím, jak je prudká záplava dlouhé minuty mlela o stěny výpusti; navíc je táhlo ke dnu vodou nasáklé oblečení.

Snažila se je z lodi vytáhnout na plováky svého katamaránu, ale jednoduché to nebylo. Oba po úspěšném vytažení na břeh „říkali, že jim chybí partneři“, Martina Součková se tedy do vln vrátila hledat i je a brzy nato potápěči zahájili rozsáhlou pátrací akci. „Pršelo hodně – to bylo limitující, že tam byla stěna deště a vy jste nemohli moc rozeznat, co se děje,“ popisuje „bílou stěnu“. V tu chvíli si prý na svou bezpečnost nebo své děti ani nevzpomněla…

Ples Reflexu

Projekt Hvězdy Reflexu vyústí ve veřejné vzdání díků a pocty našim osobnostem 27. února 2020. Tehdy se uskuteční první ročník Plesu Reflexu ve Velkém sále pražské Lucerny.

V úvodu si připomeneme „hvězdné“ skutky a zrekapitulujeme uplynulých dvanáct měsíců, které se i díky našim laureátům staly o něco snesitelnějšími, než se původně zdálo. O taneční zábavu se postará Ondřej Havelka se swingovými Melody Makers, v závěru pak s vtipem sobě vlastním rozehraje tombolu Petr Čtvrtníček.