Video placeholde

Spící chobotnice mění barvy podle toho, co se jí zdá. Podívejte se na fascinující video

Že jsou chobotnice jedním z nejpodivuhodnějších tvorů obývajících Zemi, o kterém stále ještě zdaleka nevíme vše, se můžete přesvědčit v ukázce z dokumentu americké televize PBS nazvaném Octopus: Making Contact. Spící chobotnice vznášející se ve vodě chapadly vzhůru evidentně snila svůj divoký sen. Prožívala ho stejně intenzivně, jako v bdělém stavu. Měnila totiž barvy.

„Včera v noci jsem si všiml něčeho, co jsem nikdy předtím nezaznamenal. Pokud se jí něco zdálo, byl to určitě dramatický sen. Můžete skoro vyprávět její sen podle toho, jak se její tělo mění. Takže ve spánku možná vidí kraba, její barva se začíná zlehka měnit. Pak úplně zčerná. Chobotnice tohle dělají, když opouští dno. Je to kamufláž. Vypadá to, že si právě podmanila kraba a teď sedí a jí ho. A nechce, aby si jí někdo všiml. Je to opravdu fascinující,“ komentuje video spící chobotnice mořský biolog doktor David Scheel.

Chobotnice patří mezi nejinteligentnější zvířata světa. Velikostí mozku bezkonkurenčně kralují mezi bezobratlými. Jejich mozek, který se velikostí dá přirovnat k papouščímu, obsahuje zhruba 130 milionů neuronů. Člověk jich má podstatně více (přibližně 100 miliard). Chobotnice je má ale rozprostřené na mnohem větší ploše. Většina z nich se totiž nachází v chapadlech.

Celebritou mezi chobotnicemi byla chobotnice pobřežní jménem Paul, která žila v nádrži Sea Life Centre v německém Oberhausenu a „uměla“ věštit. S velkou úspěšností předpovídala výsledky fotbalových zápasů. Fungovalo to tak, že si vybírala ze dvou boxů s oblíbenými dobrotami označenými vlajkou jednotlivých týmů. Správně „tipla“ výsledek několika zápasů německého týmu na Euro 2008 i Mistrovství světa ve fotbale v roce 2010. Předpověděla například i vítězství Španělů nad Holanďany ve finále. Po mistrovství odešla do důchodů a v říjnu roku 2010 uhynula.

Chobotnice svou inteligenci prokazují i jinak: dokáží měnit nejen barvu, ale i strukturu své kůže. Tyto mimikry používají především jako ochranu. V téhle schopnosti vyniká především Chobotnice maskovaná, která se během okamžiku dokáže proměnit až v desítku jiných mořských tvorů. Chobotnice, která byla objevena až v roce 1998, dokáže imitovat hady, kraby, medúzy, rejnoky i sasanky. Je schopná rozeznat jednotlivé druhy zvířat a rozumí i jejich způsobu života. V případě, že na ni zaútočí některé z druhů dravých ryb, změní se v jedovatého hada, který se jimi živí. Často napodobuje i nebezpečného perutýna. Bez úhony tak proplave nebezpečným územím.