Video placeholde

Poznej, co ti jde, a vyhraješ olympiádu, říká snowboardistka Eva Samková

Eva Samková se do povědomí všech Čechů zapsala 16. února 2014, kdy vyhrála zlatou olympijskou medaili v Soči ve snowboardcrossu. Z dvacetileté dívky se stala tehdy sportovní superstar, která proslavila sport, o kterém zřejmě řada lidí ani netušila, že existuje. Od té doby si připsala celou další řadu sportovních úspěchů a nejen o nich si povídala s Ondřejem Kobzou v pořadu Nebe nad Prahou na střeše Lucerny.

Eva Samková nikdy neměla v pokojíčku vylepené plakáty sportovců. K nikomu nevzhlížela, její stěny zdobily obrázky koní. A ve stejném duchu začíná i rozhovor s Ondřejem Kobzou. Sportovci jsou podle ní vnímáni jako nadlidé a vrcholový sport je až příliš zbožšťován. Fanoušci na setkáních se jí ptají, zda se jí skutečně mohou dotknout, a to je podle Samkové už moc.

Jedna z nejčastějších otázek, které od dětí Eva Samková dostává, je ta, jak to udělat, aby i oni jednou dokázali něco podobného. Klíčem k úspěchu je nesoustředit se na úspěch, ale na sport jako takový. Ona sama o zlatých medailích nikdy nesnila. Úspěšní sportovci mají na rozdíl od „obyčejných“ lidí navíc jen to, že mají cit vybrat si to, v čem mohou být dobří. Rozpoznat svůj talent a využít jej na maximum. Podívejte se na celý rozhovor v úvodu článku.