Video placeholde

Kde se každý rok schází všichni Slovani? Reklama na chorvatské pivo vás zaručeně rozesměje

Jedno z nejpopulárnějších chorvatských piv Ožujsko, které od roku 1892 vyrábí pivovar Zagrebačka, představilo reklamu hrající na notu panslavismu. Téměř dvou a půl minutové video diváka zavádí do východní Evropy 7. století. Pozorujeme jednotlivé praslovanské kmeny, kterým stařešina určuje, kam se mají vydat hledat trvalá sídliště. Poláci jdou na sever, Rusové na východ a Češi na západ. Jihoslovanům je přiřknut jih, z čehož nejdřív vůbec nejsou nadšeni. Proč ale nakonec pochopí, že dostali ten nejlepší kus země?

Odpověď je s ohledem na největší turistickou devízu Chorvatska zřejmá. Jihoslované samozřejmě dojdou na Jadranské pobřeží. Krása azurového moře a vlídnost místní pláže je přesvědčí, že tady se budou cítit skutečně doma. Vyjádří také nadšení, že po všech těch letech mají konečně něco jen pro sebe.

Střih kamery scenérii zachová, přenese však diváka do současnosti. Tři Chorvati si labužnicky vychutnávají pivo Ožujsko na liduprázdné pláži. Moment pohody je však vzápětí narušen hordou slovanských bratrů, kteří přijeli k Jadranu za sluníčkem a mořem ze svých méně pohostinných končin. Chorvati jsou nemile překvapeni. Nakonec se ale přece jenom rozhodnou tak jako kdysi zůstat a přítomnost Poláků, Rusů a Čechů tolerovat. Vždyť je to jenom na sezónu.

A jak je to s počty Slovanů přijíždějícími dnes do Chorvatska na dovolenou doopravdy? V roce 2017 zemi navštívilo zemi 17,5 milionu návštěvníků, žebříčku návštěv podle země však nevévodí Slované, ale Němci a Rakušané. Poláci jsou pátí s necelým milionem turistů, Češi sedmí se 750 tisíci. A Rusové v rámci statistik zaostávají v nedohlednu.