Video placeholde

Studenti ve stratosféře. Žáci základních a středních škol vyslali balón do 33 kilometrů

V sobotu 1. prosince byl na Slovensku vypuštěn stratosférický balón, který na své palubě nesl čtyři vědecké experimenty. Ty navrhli a připravili nadaní studenti základních a středních škol z Česka a Slovenska. Tyto experimenty byly připraveny pro získávání dat ve stratosféře, což je vrstva atmosféry nacházející se ve výše 11 až 50 kilometrů. Balón, který byl vypuštěn ze slovenské/ho letiště v Malých Bieliciach nakonec dosáhl celkové výšky 32 663 metrů.

Experimenty v září připravilo 25 semifinalistů soutěže pro nadanou mládež Expedice Mars. Do jejich konečné podoby je pak v listopadu dotáhlo 11 vybraných finalistů. Tvůrcům projektů je od 13 do 18 let a studují základní a střední školy v České republice a na Slovensku. Experimenty byly během letu uloženy ve speciální gondole o rozměrech 20x20x30 cm, kterou navrhli a na 3D tiskárně vytiskli organizátoři soutěže, kteří jsou v současné době studenty středních a technicky zaměřených vysokých škol.

Příprava experimentů zabrala účastníkům několik desítek hodin a stavba gondoly i finální přípravy na let zabraly hodin stovky.

„Práce na balónu započaly už na přelomu června a července víkendovým hackathonem v pražském ESA Business Incubation Centre. Od toho prvotního setkání až k dnešnímu úspěšnému letu to byla dlouhá a náročná cesta. Především koordinace lidí a materiálu napříč několika státy byla opravdovou výzvou. K tomu se pak přidává i spousta technických překážek, které bylo třeba zvládnout. Například fakt, že ve stratosféře může teplota klesnout až na -55 stupňů Celsia, přitom veškerá dostupná elektronika je schopná fungovat přibližně do -20,” popisuje náročnost projektu jeho koordinátor Kryštof Hes.

„Nebylo to nijak jednoduché. Účastníci museli prokázat určité znalosti, vynalézavost a schopnost se rychle učit. Občas bylo potřeba něco naprogramovat nebo něco složitého vypočítat. Na semifinále jsme třeba strávili několik hodin tím, že jsme je museli naučit parciální derivace, protože ty se učí až na seminářích v maturitním ročníku. Oni si s tím ale i tak dokázali poradit!“ dodává Michal Vyvlečka.