Video placeholde

Tady končí legrace. Obchodní válka mezi USA a EU může zničit Česko. Jak?

Hrozící obchodní válka mezi USA a Evropskou unií by mohla ničivě dopadnout i na Česko, které je velmi závislé na vývozu i dovozu zboží. Pokud by spor vypukl naplno a na některé oblasti by byla uvalena vysoká cla, mohla by v České republice přijít o práci spousta lidí, výrazně by zdražilo zboží a životní úroveň by rychle poklesla. Ve studiu Blesku to řekl ekonom Pavel Kysilka. „Česko je dokonce jednou z nejzranitelnějších zemí na světě,“ uvedl v rozhovoru.

Ekonom Pavel Kysilka, bývalý ředitel České spořitelny a viceguvernér České národní banky, je ve světle obchodní války mezi USA a Evropou velmi ostražitý. Ve studiu Blesku řekl, že ekonomické hašteření by mohlo mít fatální dopady na světovou ekonomiku i na jednotlivé země, zvláště pak na Česko.

„Jsem hodně nervózní, mám velké obavy. Jsou to věci, které mohou skutečně velmi tvrdě dopadnout na jednotlivé země a velké segmenty obyvatelstva. A tady končí veškerá legrace,“ řekl v rozhovoru. Podle něj může eskalace této války vést k opakování ekonomické krize před 10 lety i zhoršení životní úrovně milionů lidí.

Více se dočtete ZDE >>>