Video placeholde

Lidé natáčí průjezd ohnivým peklem. Podívejte se na záběry ničivých požárů v Kalifornii

Masivní požáry, které momentálně trápí americký stát Kalifornie, se šíří obrovskou rychlostí a ohrožují více než 200 tisíc obyvatel. Desetitisíce lidí jsou evakuovány a téměř čtvrt milionu jich je bez elektřiny. Místní ohnivé peklo poctivě dokumentují a vkládají na sociální sítě. Podívejte se na video, jak rozsáhlé požáry jsou.

Největší požár zachvátil okres Ventura severozápadně od Los Angeles, kde se oheň od pondělka rozšířil na ploše přes 22 000 hektarů a z místa vzniku v horské oblasti dosáhl až k více než deset kilometrů vzdálenému pacifickému pobřeží.

Oheň do úterního večera zničil na dvě stovky budov a přiměl místní správu uzavřít úřední budovy a školy, uvedl list Los Angeles Times. Stovkám hasičů bojujícím s plameny se i kvůli silnému větru zatím nedaří dostat živel pod kontrolu.

Další požáry se šíří v okolí vnitrozemských měst Santa Clarita a Sylmar severně od největšího kalifornského města. Do boje s požáry zasáhlo již přes 500 hasičů, postupu ohně se jim však kvůli silnému větru a suchému počasí minulých týdnů nedaří zabránit. Předpověď navíc nepočítá s tím, že by se dnes povětrnostní podmínky nějak zlepšily.

Kalifornie se dosud vzpamatovává z těžkých požárů, které ji kvůli velkým suchům zachvátily již v říjnu. Tehdy zemřelo v severokalifornské vinařské oblasti přes 40 lidí.