Twerk mohou údajně tančit i muži.

Twerk mohou údajně tančit i muži. Zdroj: Jan Mudra

Jiří X. Doležal: Proti konzervativismu mladých jsem začal twerkovat!

Málokdy jsem tolik myslel na svou babičku, rok narození 1905, jako při psaní článku o twerku pro nový tištěný Reflex. Slova jako necudný tanec, že se nestyděj či že je to nedůstojné jsem slyšel z úst lidí, kteří by mohli být mými dětmi.

Každá doba měla svoje konzervativce a svoje liberály. Jak už tak bývalo zvykem, byli konzervativní hlavně ti staří a liberální ti mladí. Pak z toho vyrostli a z mladých anarchistů se stali vládní radové.

Skandál na Vysoké škole ekonomické ukázal, že dnešní mladí jsou mnohem konzervativnější než my staří nejen v jejich věku, ale dodnes. Jako součást článku jsme podnikli minivýzkum a ten ukázal, že dokonce intelektuální elita národa — vysokoškoláci — mají ve třetině případů směrem k „necudnému tanci“ vyšší míru konzervativismu než stařičký autor článku o twerku. A tak mi hned začal být twerk sympatický jako projev moderního disidentství a uvolněnosti. A vyrazil jsem na jednu lekci.

 

Video placeholde
JXD: Začal jsem twerkovat • Reflex.cz

O tom si můžete přečíst v tištěném Reflexu. Ale přece jen něco prozradím. Twerk je dnes výrazem otevřené mysli, čerstvých duševních pochodů a radostného liberalismu. Proto jsem začal od nového roku před zahájením redakční porady v Reflexu twerkovat, aby měl mítink náležitou dynamiku. Zprávy, že u toho mám oblečená leopardí tanga, jsou ale nepravdivými a zlovolnými pomluvami konkurence, jež takový průběh porad Reflexu závidí.

rx022015rx022015|ReflexReportáž Jiřího X. Doležala Smím prosit twerk najdete v tištěném Reflexu č. 2/2015, který vychází ve čtvrtek 8. ledna.