Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: Jan Šibík

Šéf ČNB Singer pro Reflex.cz: Rok jsme naznačovali, co uděláme, nikdo nereagoval

Podle některých médií je guvernér centrální banky Miroslav Singer veřejným nepřítelem číslo jedna. Oslabil korunu, a tím zdražil například potraviny. Rázem se většina Čechů  proměnila v experty na měnovou politiku. Bankéř i za této situace zachovává klid, ale zjevně si kritiku nechce nechat líbit. Projevilo se to i v rozhovoru pro Reflex.cz.

„V životě každé centrální banky přichází momenty, kdy musí udělat něco, co není krátkodobě populární, ale dlouhodobě to přinese to, o co mají centrální banky usilovat. Tohle je ten případ a je naprosto logické, že v takové situaci z toho nevypuká ohromující nadšení. Centrální banka musí být zvyklá, že činí i něco, co by referendem určitě neprošlo. Právě od toho má nezávislost,” říká Miroslav Singer v Café Reflex, a vrací tak úder kritikům. Podotýká také, že banka asi rok možnost oslabení měny signalizovala, aniž by na to kdokoliv z expertů reagoval.

Na začátku roku se Singer dočkal ceny Bankéř roku, kterou mu udělil měsíčník Banker (vydávají jej noviny Financial Times), vycházející v Londýně. Zajímalo mě, jestli prestižní ocenění potvrzuje rčení: Doma není nikdo prorokem, ale bankéř se na věc dívá dlouhodobě. Podle něj zásadní ekonomické  kroky zhodnotí až budoucnost.

V rozhovoru pro Reflex rozebírá ekonomickou politiku, neviditelnou ruku trhu nebo vztah demokracie a svobody, a při všech těchto tématech je konzervativní, jakoby význam každého slova velmi zvažoval. Jakmile jsme však přešli na víno - bankéř se stará o rodinný vinohrad - knihy a divadlo, uvolnil se a chvílemi i rozzářil.

Jen tak mimochodem: Na naši demokracii plnou skandálů pohlíží Singer mírně optimisticky. Domnívá se, že ostré střety posunují společnost dopředu a demokracii zlepšují:

„Já jsem vyrůstal ve společnosti bez skandálů. Až do toho roku 1989 si nepamatuju na jediný skandál přetřásaný v novinách, který by se týkal československé společnosti. Mně prostě návrat do klidné společnosti bez skandálů nepřipadne jako alternativa, kterou bych preferoval,” říká bankéř.

Na celý rozhovor s guvernérem ČNB Miroslavem Singerem v Café Reflex se podívejte zde: