Video placeholde

Milý Robo, doufám, že SMĚR zvítězí! Zeman popřál Ficovi vítězství ve volbách, kopl u toho i do české vlády

Bývalí čeští prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus podpořili před nadcházejícími předčasnými parlamentními volbami na Slovensku sociální demokraty (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica, kteří jsou podle průzkumů favoritem voleb. Směr-SD na internetu zveřejnil nahrávku se Zemanovým vyjádřením i Klausův dopis a za podporu oběma poděkoval. Video najdete v úvodu článku.

"Milý Robo, rád bych tobě i tvé straně popřál mnoho úspěchů ve volbách. My sociální demokraté jsme jedna evropská i celosvětová rodina. Věřím, že i na Slovensku sociální demokracie zvítězí a že bude úspěšnou stranou i proto, protože bude stranou mezilidské solidarity," řekl Zeman v nahrávce.

Český exprezident hovořil o solidaritě s lidmi, kteří si nemohou dovolit zaplatit soukromé školy, dále s nemocnými, kteří si nemohou dovolit soukromé kliniky a také o solidaritě se starými lidmi, které se "pravicové konzervativní vlády snaží ožebračit, protože jediná sociální skupina, na které dokáží šetřit, jsou právě důchodci", čímž zjevně narážel na současnou českou vládu premiéra Petra Fialy, kterou dlouhodobě kritizuje.

"Děkujeme za podporu, pane prezidente Zemane. My, sociální demokraté, sice nemáme společného zahraničního sponzora, ani masivní podporu nevládních organizací, navzdory tomu nás spojuje silnější pouto než liberály či progresivisty" napsal Směr-SD.

Zeman, který v minulosti působil v české sociální demokracii (nyní SOCDEM), se s Ficem zná dlouhá léta. V roce 2014 z pozice hlavy českého státu podpořil Fica v přímé prezidentské volbě, ve které ale nakonec zvítězil Andrej Kiska. Zemanovi druhý pětiletý prezidentský mandát skončil letos v březnu.