Robert Fico v předvolební debatě

Robert Fico v předvolební debatě Zdroj: ČTK

Fico urážel moderátorku jako Zeman, pak odmítl fašisty. Šimečka musí přidat, Prchalův Sulík byl slabý

Devět dní před parlamentními volbami na Slovensku se poprvé v debatě střetli lídři čtyř nejsilnějších stran. V debatě působil nejsuverénněji Robert Fico, který viditelně zmírnil rétoriku a řekl, že chce stavět protifašistickou a proevropskou vládu. Neodpustil si ale nedůstojné poznámky na adresu moderátorky, kterými dal vzpomenout na svého českého přítele Miloše Zemana. S klidem debatu odehrál i druhý favorit Šimečka. Naopak svěřenci českých marketérů Pellegrini a Sulík byli slabí a zůstali na okraji.

Slovenská volební kampaň byla v posledních týdnech velmi agresivní. První velká debata, která se odehrála dnes večer na televizi Joj, však působila jako z jiného roku nebo jiné země. Robert Fico v ní zařadil zpátečku, nebo spíše zatáhl za ruční brzdu a působil klidněji.

Snad jen s výjimkou začátku, kdy dvakrát nepříjemně okřikl moderátorku. Nejprve na dotaz, zda na mítinky sváží své příznivce autobusy, opáčil: „Buďte tak laskavá a soustřeďte se na pana Šimečku.“ Následně na vcelku nekonfliktní dotaz novinářce odpověděl: „To je váš problém, že tomu nerozumíte.“ Není se co divit, že člověku s tímhle stylem a vystupováním udělil kdysi prezident Zeman Řád Bílého lva.

Proti fašismu

Pak už ale Fico zvolil jiný tón a začal zmírňovat vášně z volební kampaně. Dokonce řekl, že chce po volbách sestavit proevropskou vládu s proti-fašistickým pilířem. Tím se zjevně vymezil proti spekulacím, že chce vzít do vlády extrémní strany Republika a SNS.

Jako první by po volbách prý zavolal Petru Pellegrinimu – člověku, který z jeho strany před třemi lety vystoupil a s dalšími odpadlíky založil vlastní hnutí Hlas. Pellegriniho projekt ale upadá, v preferencích je s odstupem za Směrem a PS na třetím místě. A tak Pellegrini, který ještě v červenci v rozhovoru pro Reflex koalici s Ficem odmítal, tentokrát v debatě připustil, že by s ním do vlády šel. Jenže Směr a Hlas těžko složí dohromady většinu a nejspíš bude muset přijít buď za zmíněnými „fašisty“, nebo třeba křesťanskými demokraty.

Hlavní střet debaty se odehrával mezi Ficem a lídrem Progresivců Michalem Šimečkou. Fico se hned zkraje debaty opřel i do Šimečkovy rodiny, konkrétně do jeho otce, spisovatele Martina M. Šimečky, který dlouho působil i v Česku (například jako šéfredaktor Respektu). „Z vaší rodiny jdou divné názory. Váš otec nedávno napsal, že voliči Směru chtějí demontovat demokracii,“ řekl Fico. Šimečka tento útok dobře odrazil, když řekl, že jeho otec vždy psal, co chtěl, a to i za komunismu a neumlčeli jej ani estébáci.

Jinak ale Šimečka zůstal tak trochu ve Ficově stínu. Mluvil dobře a klidně, ale často jen vršil za sebe prázdné floskule. Několikrát zopakoval, že před Slovenskem stojí „civilizační volba“ mezi východem a západem. Neřekl ale konkrétněji, proč je pro Slovensko dobré nejít s Ficem a Orbánem naproti Putinovi a radši zůstat blíž EU a západu. Bylo znát, že z europarlamentu, kde strávil poslední čtyři roky, je mu přeci jen život na Slovensku poněkud vzdálenější.

Možná je škoda, že televize Joj nevyhradila delší čas debatě o hodnotových témat jako manželství pro všechny nebo podpora Ukrajiny. Zahraniční politika dostala prostor jen v úplném závěru, kdy už měl třeba Fico a Sulík vyčerpaný řečnický čas.

Prchal a Hanč pozadu

Ve druhém sledu debaty pak byli po celou dobu dva muži, jejichž kampaň letos dirigují známé české tváře. Richardu Sulíkovi dělá kampaň bývalý makretér Andreje Babiše Marek Prchal, Peteru Pellegrinimu zase pomáhá rovněž Babišův ex-poradce Marek Hanč. Oba však dostali těžké úkoly – pozdvihnout uvadající hvězdy.

Peter Pellegrini je po celý předvolební půlrok v útlumu a v debatě působil tak, že už je smířený s rolí třetího na pásce a jazýčku na vahách, který možná po volbách určí, zda se Robert Fico vrátí k moci. V debatě zůstal stranou a vůbec neútočil na Fica, se kterým má přitom bojovat o stejné voliče. Těžko říct, jestli mu Hanč naordinoval taktiku „klidné třetí síly“, nebo zkrátka Pellegrini se svým elegantním a uměřeným stylem není schopný vystupovat tvrději.

Ještě méně výrazný byl Richard Sulík, lídr pravicově liberální SaS, jehož kampaň řídí Marek Prchal. Rukopis z kampaní pro Babiše byl v debatě vidět maximálně v tom, že měl Sulík na stole před sebou cedule se sliby z volebního programu, které otáčel jako kalendář. Sulík je ale pořád spíše intelektuální ekonom, který zvlášť v závěrečném projevu působil dojmem ospalého profesora a slova četl z poznámek. Čekalo by se, že zrovna tyto věci ho Prchal naučí.

Bezmála týden před volbami jsou na Slovensku ve slušné formě oba favoriti. Pořádnou konfrontaci si zřejmě šetří až na poslední dny kampaně. Přesto ale z debaty vyvstává jeden silný dojem: Robert Fico má kampaň pod kontrolou a má našlápnuto k výhře. Šimečka s Progresivním Slovenskem však ztrácí jen málo. Příští týden se nad Tatrami zablýská víc.

Video placeholde
Tisková konference slovenské strany SMER - SSD: VLADA SR, ZATVOR HRANICE! • Facebook @SMER - SSD