Video placeholde
Robopes Spot od firmy Boston Dynamics
Robopes Spot od firmy Boston Dynamics
Robopes Spot od firmy Boston Dynamics
Robopes Spot od firmy Boston Dynamics
Robopes Spot od firmy Boston Dynamics
8
Fotogalerie

Nudíte se? Kupte si robopsa. Stojí jako malé auto, odnese vám nákup a následovat vás bude kamkoliv

Robopes, nejlepší přítel člověka jednadvacátého století, jde na trh. Domácí mazlíček z něj ale nebude. Dálkově ovládaného robota schopného pohybovat se i v podmínkách člověku zcela nevyhovujících představila na svém webu americká společnost Boston Dynamics. Robotický psík byl spíš než do domácnosti vyvinut na práci na stavbách, ropných plošinách nebo u bezpečnostních složek. Pořídit si ho zatím můžou jen vybrané firmy a jeho cena bude prý podobná, jakou dnes zaplatíte za nové auto. Jak luxusní auto, to společnost Boston Dynamics neuvedla.

„Spot“ neboli Punťa, jak se robopes jmenuje, je nevídaně odolný. Je schopný fungovat v teplotách od -20 do 45 stupňů Celsia, zvládá operovat v prachu či dešti a na zádech unese až čtrnáct kilogramů nákladu. Na svých robotických nohách se pohybuje rychlostí 1,6 metrů za sekundu, a to i v obtížném terénu, a na své okolí umí reagovat díky 360° kamerám, které mu slouží místo očí. Díky možnostem jeho nastavení si ho může majitel naprogramovat dle potřeby. Měnit se může i jeho fyzická schránka, na kterou se dá přimontovat kamera či mechanická ruka, kterou si umí Spot například i otevřít dveře.

Robotický pes ovládl internet už před čtyřmi roky, kdy se objevilo první video z jeho vývoje. Snímek, ve kterém robopes pobíhal po kancelářské budově a jejím okolí, tehdy obletěl svět a nasbíral skoro třiadvacet milionu zhlédnutí. Od té doby se ze Spota stala v podstatě internetová celebrita. V dalších videích pes už například i tančil, twerkoval a předváděl moonwalk skoro stejně dobře jako sám Michael Jackson.

Pokud byste si chtěli robopsíka pořídit domů, budete si muset ještě nějaký čas počkat, ale zato si budete moct vybrat ze dvou velikostí. Firma totiž robota, který vypadá, jako by vylezl ze sci-fi filmu o nadvládě robotů, vyvinula ve dvou velikostech. Spotovi může dělat parťáka jeho menší verze SpotMini.

Společnost Boston Dynamics, založená už v roce 1992 pod záštitou Massachusettského technologického institutu, se kromě Spota může chlubit i řadou dalších robotů. Nejslavnější je asi super robot Atlas, který umí metat salta a balancovat na vratkých předmětech lépe než většina z nás. Slavné video z jeho tréninku, které se na internetu stalo virálním, zhlédlo už více než deset milionů lidí. Pro námořní pěchotu Spojených států amerických společnost dále vyvinula přepravného robota LS3, který se pomocí GPS navigace umí sám pohybovat na bojišti a unese až 182 kg výzbroje, a pro americkou armádu výzvědného robota Sand Flea, který umí skákat až devět metrů do výšky.