Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Archív

Trápí vás popraskané koutky? Český přípravek nabízí řešení a úlevu

Popraskané koutky bolí a často se špatně hojí. Podle průzkumu portálu ordinace.cz trápí tento zdravotní problém až čtyři ze sta dospělých Čechů. Jde navíc o problém, který je nejen velmi nepříjemný, ale také se špatně hojí.

Popraskané ústní koutky se objevují většinou v zimních měsících, kdy je tato oblast více vysušená, někteří jimi ale trpí celoročně. Může se za nimi skrývat například oslabená imunita, nedostatek některých vitamínů, například ze skupiny B, popraskané ústní koutky se často objevují u diabetiků. Tento problém řeší také těhotné ženy i malé děti, které mají tendenci koutky neustále olizovat a tím horšit jejich hojení.

„Koutky“ trápí většinu z nás

Podle průzkumu webu ordinace.cz trápí popraskané koutky čtyři ze sta dospělých Čechů, u dětí je to až patnáct ze sta. Jako nejčastěji uváděná příčina rozpraskaných koutků se uvádí nedostatečná výživa. Proto by hlavním krokem měla být úprava jídelníčku o potraviny bohaté na železo, zinek a vitamíny skupiny B. Mezi ně patří například vejce, červené maso, pivovarské kvasnice, obilniny, luštěniny, červená řepa, špenát a mléčné výrobky. Na vzniku se mohou podílet také infekce, bakterie, viry, případně alergie.

Samostatnou skupinou, která tímto problémem trpí, jsou děti, ať už se jedná o ty nejmenší, jimž koutky dráždí noční slinění, nebo ty větší, které nosí rovnátka. U dětí je navíc problém v tom, že si koutky neustále olizují, což oddaluje jejich hojení. V případě tohoto zdravotního problému můžeme někdy slyšet slovo „Perléche“. Toto slovo pochází z francouzštiny a v překladu znamená „olizovat“. Označuje zanícené koutky vzniklé právě nadměrným olizováním.

Koutky a rovnátka

Vzhledem ke zvýšené popularitě estetické stomatologie a zájmu o rovnání zubů se právě nositelé ortodontických rovnátek potýkají s prasklými koutky velmi často. „Pokud nosíte rovnátka a trpíte na popraskané koutky, je třeba zkontrolovat, zda rovnátka dobře sedí a samozřejmě dodržovat zvýšenou ústní hygienu,“ říká americký stomatolog William Ralstin.

Někdy může být příčinou vzniku prasklých koutků užívání antibiotik, v některých případech je na vině i hormonální změna vlivem antikoncepce. Další příčinou je oslabená imunita a to buď celoročně, nebo v případě, že v těle probíhá nějaký zánět.

Tento problém, který se navíc často opakuje a je špatně léčitelný, byl důvodem vzniku nového produktu, jehož složení pomáhá se těchto potíží rychle a účinně zbavit. Prasklé koutky mají často tendenci se špatně hojit. „Za vracejícími se popraskanými koutky se může skrývat kvasinková infekce, která bývá obtížně léčitelná. Lidé navíc často používají na rty přípravky obsahující lanolin, které sice rty zvlhčí, ale je „potravou“ pro kvasinky. Gel Dexilip byl vyvinut speciálně pro popraskané koutky rtů, které jsou často přehlíženou a špatně léčenou diagnózou. Právě specifičnost a obsažení všech symptomů problematiky koutků v jednom přípravku dělají z tohoto gelu unikátní produkt,“ říká Mgr. Pavla Horáková, lékárnice první internetové lékárny u nás Lekarna.cz.

Většina přípravků na léčbu kvasinek v oblasti rtů má však nepříjemný zápach a při neopatrném slíznutí odporně chutnají. Proto je důležité vybírat takový přípravek, jehož opětovné nanášení vám bude příjemné, ideálně průhledný gel, který na rtech rychle zaschne a díky svému složení bude postižená místa rychle hojit. Takový gel můžete mít neustále při sobě a kdykoliv v případě potřeby ho použít.

Složení gelu ulevuje od bolesti a přispívá k rychlému a spolehlivému hojení zanícených a popraskaných ústních koutků. Pro tento přípravek byla vybrána unikátní kombinace složek, u kterých je dlouhodobě prověřená spolehlivost a bezpečnost. Gel obsahuje například glycyrrhetinovou kyselinu, která pochází z lékořice. Dokáže tlumit zánět a zarudnutí. Je 100x sladší než cukr. Díky ní chutná sladce. Další složka - chlorhexidin ničí kvasinky, které jinak komplikují hojení koutků. „Dexilip gel neobsahuje alkohol, který by mohl štípat, cukr, ani alergeny jakými jsou například parabeny, různá barviva nebo příchutě. Proto ho mohou používat dospělí, senioři i děti od jednoho roku. Po nanesení na rty a koutky vytvoří neviditelný film,“ doplňuje Mgr. Horáková.

Český patent, česká výroba

Dexilip byl vytvořen s přísným ohledem na co nejlepší snášenlivost citlivé pokožky. Testování a schválení kosmetického přípravku provedl a Státní zdravotní ústav (SZÚ) jako bezpečný pro děti od 1 roku věku. Jeho vývoj, na němž se podíleli české kapacity v oboru farmacie, trval zhruba dva roky a od září tohoto roku je k dostání dostupný v celé síti CZ i SK lékáren a u všech distributorů. Výroba gelu splňuje nejpřísnější farmaceutické normy.