Smaragdová, či švábí vosa: Ampulex compressa

Smaragdová, či švábí vosa: Ampulex compressa Zdroj: Muhammad Mahdi Karim

Nejděsivější útok: Po náletu smaragdové vosy se švábi mění v bezmocné zombie

Řád hmyzu Blattodea obecně nepatří zrovna k těm nejoblíbenějším, avšak ti naši mají oproti druhům Periplaneta americana nebo Periplaneta australasiae doslova pohádkový život plný mléka a strdí. Výše zmíněné druhy totiž obývají tropické oblasti a o životní prostor se musejí dělit s Ampulex compressa – smaragdovými, či švábími vosami, jejichž samičkám dala evoluce do vínku bez nadsázky hrůzostrašnou zbraň. Hrůzostrašnou, pokud jste šváb.

Když vosa zahlédne švába, přicupitá k němu, bodne jej za hlavou pod krunýř a vpustí do něj první neurotoxin, který nebohému hmyzu na pár chvil umrtví přední končetiny. Jenže to je pouze začátek. Šváb se nyní nemůže bránit, a tak si jej vosa v klidu připraví pro druhé bodnutí. Tentokrát mu ale do těla vpraví mnohem mocnější jed, který jej promění v zombie. A to doslova.

Prudký toxin zcela zablokuje jakýkoliv vzdor a pud sebezáchovy švába – provede v podstatě chemickou lobotomii, a tak nyní vosa chňapne jedno z jeho tykadel a poslušně si jej odvede do nory. Zde, v intimním klidu, do nebohého a stále žijícího švába naklade vajíčka a podzemní kóji ucpe hlínou, aby, až se šváb probere, nemohl utéci. Hmyz je tedy doslova pohřbený zaživa a promění se v živoucí ledničku s dobrotami pro pomalu se líhnoucí larvy.

Jak vypadá švábí karate, kterým se někdy podaří před vosou uchránit? Podívejte se na to, jak vědci celou akci popsali a na fotogaleriie ZDE >>>