Otisk prstu

Otisk prstu Zdroj: ⓒ Frettie/Wikimedia

Policisté vytiskli ve 3D tiskárně otisk prstu, aby odemkli telefon oběti vraždy

Michiganská policie má novou metodu, která jim doslova otevírá dveře do často nejasného života obětí trestných činů. Nově jim totiž pomáhá 3D tiskárna, která umí vytisknou téměř vše. I otisk prstu.

Otisky prstů jsou notoricky známé jako často klíčové důkazy ve věcech trestních činů. Ve Spojených státech však přilšli na to, že to není jen stopa, ale také způsob, jak se dostat “blíže” oběti, která již k vyšetřování nemůže nic říci. A to pomocí 3D tiskárny, která umí vyrobit i přesnou kopii otisku prstu jakékoli osoby.

3D tiskárna nyní michiganské policii napomáhá objasnit případy vraždy. Dokáže totiž vytisknout otisk prstu, který pak kriminalisté použijí, aby odemkli chytrý telefon oběti. Ten totiž chrání prakticky neprolomitelný kód, právě v podobě otisku prstu zesnulé oběti. O unikátní metodě amerických policistů informoval internetový server The Verge.

Vyšetřování zmíněné vraždy však stále probíhá, proto jsou kriminalisté z Michiganu velmi skoupí na podrobné informace. Jisté však je, že viníka by tento krok mohl pomoci odhalit. Už nyní je navíc jasné, že toto je první případ na světě, kdy v probíhajícím a neobjasněném vyšetřování vraždy bylo užito 3D tiskárny k takovému účelu.

Zajímavé také je, jakým způsobem byl otisk prstu ve 3D tiskárně vyroben. Tělo oběti totiž neumožňovalo, aby jej k vytvoření otisku využili, a tak bylo nutné jej vytvořit pouze na základě počítačového scanu.