Penis bude možno pěstovat v laboratoři

Penis bude možno pěstovat v laboratoři Zdroj: profimedia.cz

Naděje pro některé muže: Penis bude možno pěstovat v laboratoři

Penis vypěstovaný v laboratořích bude možná někomu připadat jako zcela šílený nápad, ale zdá se, že taková možnost není příliš vzdálená. Bude to nejspíš možné díky novým postupům vyvinutým v americkém Armed Forces Institutes of Regenerative Medicine.

„Cílem je provést klinický pokus během příštích čtyř až pěti let,“ říká Karen Richardsonová z Wake Forest Institute for Regenerative Medicine. Sdělila to redakci webu The Huffington Post.

Výzkumníkům z této laboratoře se podařilo již v roce 2000 vyrobit tkáň vhodnou pro vytvoření penisu králíka. Nyní se tedy pracuje na lidské verzi tohoto orgánu. Význam takové možnosti, pokud se postup povede uvést do praxe, je zřejmý i laikům. Řada mužů se narodila s různými abnormalitami, někteří mohli být postiženi zhoubným onemocněním, další zase dysfunkcí, třeba problémy s erekcí a jsou také případy mužů, kteří o svůj penis přišli při úrazu.

Anthony Atala, který je ředitelem White Forest Institute a vůdčí postavou tohoto výzkumu, říká, že proces růstu penisu je založen na darovaném orgánu. Ten je zredukován na základní stavební buňky. Struktura se pak chová jako jakési lešení, kde se na buňkách odebraných z pacienta pěstuje nový orgán, až je dostatečně rozvinutý, aby s ním bylo možno chirurgicky pracovat. James Yoo, který je jeden z jeho spolupracovníků, uvedl pro list The Guardian přirovnání: „Pokud odstraníte všechno vybavení a lidi, pak máte stále ještě základní strukturu budovy.“

Zní to dobře, pokud by se však někdo domníval, že tyto nové postupy by snad mohly jednoho dne posloužit pro vytváření nových mužů z žen „se vším všudy“, bude zklamán. Tento významný mužský orgán totiž není možné vytvořit jinak, než s použitím původních mužských buněk z vlastního penisu.

Pokud někomu tyto nové vědecké možnosti připadají šílené, bylo by dobré si připomenout, že již čtyřem mladým ženám byla úspěšně implantována v laboratoři vypěstovaná vagína.

Dá se očekávat, že pod každým článkem s podobným tématem se objeví v diskusi velmi mnoho vtipálků, kterým to nedá, aby se na své úrovni k věci také vyjádřili. Možná by je trochu mohla zchladit představa, že by sami jednou mohli potřebovat pomoc pro svou mužskou chloubu, a ona nebude žádná k dispozici. Na každého totiž může jednou dojít. Pokud ale věda nebude připravena takové problémy zvládnout, budou pak moci postižení doufat jen v zásah nějakého šamanského léčitele, který jim náhražku vyrobí. Nejspíš budou doufat zbytečně.