Nefritový králík posílá z Měsíce první fotografie,

Nefritový králík posílá z Měsíce první fotografie, Zdroj: Profimedia.cz

Smrt Nefritového králíka: Čínské lunární vozítko stále žije

Čínské lunární vozítko Yutu (v překladu Nefritový králík), které přistálo na měsíčním povrchu v loňském prosinci, je stále funkční. Potvrdil to ve středu Li Pen-čeng z čínského lunárního programu.

Nefritový králík stále žije a dokáže odesílat informace zpět na Zemi. „S každou lunární nocí ale funkčnost Nefritového králíka slábne,“ potvrdil Li. Kvůli porouchaným kolům se vozítko nedokáže pohybovat. Po jedné noci na odvrácené straně Měsíce, kde teplota extrémně klesá pod bod mrazu, se zničily i solární panely, které měly vozítku dodávat teplo. Nefritový králík tak směřuje k „ledové smrti“.

Poruchy provází vozítko od počátku. Po přistání 14. prosince začalo odesílat své první fotografie během prvních dvou dnů. 25. ledna, chvíli před začátkem lunární noci, se ale u stroje objevila porucha s mechanickým ovládáním a Nefritový králík se odmlčel. Technici se obávali, že stroj definitivně ztratili, ale v polovině února se znovu ozval. Nyní, kvůli extrémně mrazivým nocím, slábne každým dnem a Čína čeká na jeho zánik.