Eddie

Eddie Zdroj: earthobservatory.nasa.gov

Gigantická plocha planktonu svítí v oceánu nedaleko Austrálie

Gigantická žijící věc se zformovala v Indickém oceánu asi 600 kilometrů od pobřeží Austrálie. Je velká více než 100 kilometrů a její světélkující zářivá modř byla spatřena i z vesmíru satelitem NASA. Informaci o tom přinesl server news.com.au. Je to něco tajemného?

Vědci dali poměrně rychle jasné vysvětlení, protože kolem „zářící věci“ se začaly množit nejrůznější spekulace. Ve skutečnosti se jedná o obrovskou masu planktonu, který se pohybuje ve zpětném oceánském proudu, kterému se říká „eddy“. Plankton je skupina mikroskopických organismů, která se živí slunečními paprsky, vodou a živinami. Proud eddy pak často zvíří živiny, z kterých plankton vyroste do gigantických rozměrů.

Podivných mořských objektů se v posledních letech objevuje ale víc. V roce 2013 vyfotili potápěči záhadnou Prostremmu spinosum u Tasmánie. Tento svítící červ, kterému se říká „mořský jednorožec“, může dorůst až do délky 30 metrů. V roce 2003 zase bizarní dvanáct metrů dlouhý „Chilský blob“ šokoval svět, když ho moře vyplavilo na pláž Los Muermos. Zmatení mořští biologové spekulovali, že by se mohlo jednat o obrovskou chobotnici, ale testy DNA odhalily, že je to pozůstatek vorvaně.