Globální oteplování

Globální oteplování Zdroj: Profimedia.cz

Proč nevěřit v globální oteplování? Existuje 900 milionů důvodů ročně

Domníváte se, že lidé, kteří bojují proti globálnímu oteplování, jsou placení zelenou lobby? To máte skoro jistě pravdu, ale na pěkné peníze si od mecenášů přijdou i aktivisté, kteří tento jev naopak popírají.

Nevládní organizace, které zpochybňují, že se Země během posledních desetiletí otepluje, případně popírají lidskou odpovědnost na tomto jevu, dostávají jen ve Spojených státech údajně 900 milionů dolarů ročně. Vyplývá to z analýzy, kterou publikoval v časopisu Climatic Change sociolog Robert J. Brulle z Drexlerovy university ve Filadelfii.

Předním příjemcem dotací je washingtonský American Enterprise Institute. Tento think-tank, na jehož pozvání přijížděl do Ameriky přednášet i bývalý český prezident Václav Klaus, dostává na své granty podle Brulleových výpočtů 16 procent z celkové částky věnované na podporu „popíračů“. 

Za dobu, po kterou profesor Brulle sledoval toky peněz, dostalo podle jeho mínění dotace 91 nevládních organizací. Velká část z nich je registrována jako charitativní organizace, které využívají osvobození od daně. Jedná se především o instituce, které se zajímají o více oborů, jako již zmíněný American Enterprise Institute, nebo další konzervativní think-tank z Washingtonu Heritage Foundation (obdržel údajně 14 procent částky). Takové organizace samozřejmě utrácejí granty i v jiných oblastech. Ale mezi 91 dotovanými organizacemi jsou také skupiny zaměřené jednostranně na boj proti teorii globálního oteplování zaviněného lidmi.

Kdo financuje provoz společností popírá existenci klimatických změn? To se Brullemu podařilo zjistit jen částečně, velká většina dárců (zhruba tři čtvrtiny) totiž využila zákonnou možnost a zůstala anonymní. Stopy však prý vedou k velkým firmám podnikajícím v oboru fosilních paliv.

Podle prof. Brulleho, je důsledkem štědrého financování „popíračských“ aktivit přesvědčení necelé poloviny Američanů, že vědci nevěří v lidský vliv na oteplování Země. Přitom dnes se už velká většina klimatologů shoduje, že za oteplením planety v posledních letech stojí člověk.

Robert Brulle z toho vyvozuje, že když mají peníze takovou sílu, je s naší demokracií je asi „něco“ špatně. „To je důsledkem toho, jaký mají bohatí Američané vliv na veřejné mínění v USA,“ komentoval v levicovém britském deníku Guardian výsledky svého výzkumu. „Mají dost peněz, aby mohli zaměstnávat lidi, kteří píší knihy o tom, že změna klimatu je báchorka vycucaná z prstu, a také prostředky, aby své názory šířili v televizi,“ stěžoval si Brulle. 

Věc (samo)zřejmě není tak jednoduchá a o míře lidského vlivu na proces oteplování Země lze diskutovat zřejmě nekonečně dlouho. Samo ohřívání povrchu naší planety v posledních desetiletích je ale asi nezpochybnitelné, to ostatně ukazuje i následující graf.

Globální oteplováníGlobální oteplování|Archív