Candida auris

Candida auris Zdroj: profimedia

Superkvasinka se šíří po světových nemocnicích, je smrtící jako ebola a nenápadná jako covid

Už už jsme si chtěli odfrknout od globální pandemie, kterou většina z nás úspěšně přežila, ale místo toho tu máme delta mutaci a řeči o superdelta mutacích. A ze zdravotního hlediska není covid zdaleka naším jediným problémem. Hlavu si poslední rok lámou lékaři a zdravotníci také nad “superkvasinkou” Candida auris - ráda žije v nemocnicích a miluje pacienty s oslabenou imunitou. Takže svět po globální pandemii je pro ni skutešně mňamka.

Skrytá hrozba

Poprvé byla kvasinka nalezena v uchu japonské stařenky koncem nulté dekády (ony všechny tyhle dobroty vždycky přicházejí z Asie) a tím taky dostala své jméno, protože auris je latinsky ucho. Teprve později se při zkoumání genomu téhle houby podařilo zjistit, že má něco společného s jistou korejskou kvasinkou objevenou v polovině devadesátých let. Nic z toho nás už teď ale nemusí trápit, protože superkvasinka se rozlezla na všechny kontinenty světa kromě Antarktidy.

Proč jí vlastně říkáme superkvasinka? Protože je to neskutečně odolná mrcha. Jak říká americká CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci nakažlivých chorob), existují pro to tři důvody. Tak zaprvé je velice špatně diagnostikovatelná. Unikne běžným laboratorním testům a mylná giagnóza pak může být i smrtelná. Popravdě, je smrtelná velice často. Během devadesáti dní může zabít až polovinu nakažených, to jsou čísla srovnatelná s ebolou. 

Vysledovat symptomy je obtížné. Protože auris často napadá lidi už nemocné nebo s oslabenou imunitou, je tendence přičítat horečky a zimnice právě probíhající nemoci. O houbové infekci se pak uvažuje až když symptomy přečkají i léčbu probíhající nemoci. Co hůř, extrémně těžko se kvasinka léčí. Podle údajů CDC je až devadesát procent verzí téhle kvasinky odolných vůči alespoň jednomu klíčovému léku proti houbovým infekcím. A třicet procent je pak odolných vůči dvěma a více takovým lékům.

Respektovaní houbaři

CDC už označilo Candida auris jako globální zdravotní hrozbu, jejich expert na houbové infekce mluví v podstatě o zárodku globální pandemie. Tomu napomáhá i fakt, že se kvasinka mimořádně ráda schovává ve zdravotnických zařízeních. Nemocnice, kde se houba objeví, pak musí pátrat po ložiscích, vyměňovat podlahy a jiné super nákladné srandy. V nemocnicích se kvasince líbí hlavně z toho důvodu, že tam má všechny svoje oblíbené přenašeče. Dlouhodobě nemocné, lidi s oslabenou imunitou a podobně. 

Ti se mohou nakazit buď přímým kontaktem s někým nakaženým nebo dotykem infikované plochy… no vždyť to znáte. Klasika! Následně propuká infekce krevního řečiště, ranné infekce a infekce ucha. CDC dodává: “Byla izolována i z dýchacího traktu a z moče, nicméně není zřejmé, zda se jedná pouze o kolonizaci či zda způsobuje infekce plic či močového měchýře.” Kolonizace zní extrémně příšerně jako něco z Last of Us, ale je to ta lepší varianta. Alespoň pro vás, protože jste jenom přenašeč. 

Ale zkusme se na to podívat pozitivně! Třeba mají Češi konečně možnost ukázat světu, v čem vynikají. Ostatně, Japonci mají rychlé vlaky, Američani vymysleli rock’n’roll a Češi… Češi jsou vynikající houbaři.