Z Ukrajiny prchají milióny lidí. Statisíce z nich míří do České republiky.

Z Ukrajiny prchají milióny lidí. Statisíce z nich míří do České republiky. Zdroj: Profimedia.cz

Ukrajina: Od ruského vítězství po třetí světovou válku aneb 10 scénářů dalšího vývoje

Jak se bude válka na Ukrajině vyvíjet, se nedá přesně predikovat. Můžeme se ale podívat na některé možné scénáře. Bohužel téměř všechny ukazují na to, že důsledky této války budou tak či tak strašlivé.

1) Ruské vítězství nad celou Ukrajinou

Bohužel to je jeden z možných scénářů. Vzhledem k odporu Ukrajinců by tato varianta byla doprovázena úplnou destrukcí země, zničením infrastruktury a nastolením loutkové proruské vlády. Legální ukrajinská vláda by pak zřejmě byla v Polsku. Klid by to nepřineslo, země by byla velmi chudá a vypuknutí nových bojů by bylo každou chvíli na spadnutí. Milióny Ukrajinců by utekly do ciziny. Odhad je pět až osm miliónů lidí.

2) Rusko obsadí jen část Ukrajiny

Tento scénář není také vůbec vyloučený. Rusko obsadí velká města (Kyjev, Charkov, Dnipro atd.), dále celé pobřeží Černého moře (od Oděsy až po Mariupol) a další důležité body. Nebude se ale tlačit na západ Ukrajiny, kde nikdy nebude mít podporu. Tam bude probíhat guerillová válka a ukrajinské jednotky pak budou přepadat Rusy léta i na dalších místech země.

3) Ukrajinci se brání, boje pokračují

Tento scénář si zejména Moskva nepřipouští, ale není úplně vyloučený. Znamenalo by to, že válka bude hodně dlouhá, boje velmi vyčerpávající, Ukrajinci by dostávali masívní vojenskou podporu z ciziny (zbraně i žoldnéře) a Rusové na mnoha místech uvíznou na mrtvém bodě. Znamenalo by to podobně jako při předchozích variantách destrukci měst při bombardování a zničení infrastruktury.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!