Video placeholde
Válka na Ukrajině: Ulice zničeného města Žytomyr (4.3.2022)
Válka na Ukrajině: Ulice Žytomyru (4.3.2022)
Válka na Ukrajině: Ulice Žytomyru (4.3.2022)
Válka na Ukrajině: Ulice Žytomyru (4.3.2022)
Válka na Ukrajině: Ulice Žytomyru (4.3.2022)
19
Fotogalerie

Oděsa se opevnila v očekávání tvrdého ruského útoku z Černého moře

Čeká se ostřelování z ruských válečných lodí, které již na moři zaujaly pozice. Místní jsou odhodlaní město ubránit. Ulice v okolí přístavu se proměnily v malé pevnosti, domobranci, policisté i vojáci jsou po zuby ozbrojeni a bez nadsázky neustále s prsty na spoušti.

Civilně oblečení muži s krátkými střelnými zbraněmi ukrytými pod bundami postávají na všech rozích a v případě čehokoliv, co se jim nezdá, dávají echo dál – vidíme vojáky, jak vedou na policejní stanici spoutanou mladou ženu a chlapce. V klidu, žádný křik, vztek, agrese… ale o to víc je cítit napětí. Zároveň však přesto dál vládne až nepochopitelná sounáležitost, ochota a slušnost. 

Do přístavu a na pláž se nelze dostat ani vozem, ani pěšky, vše je neprodyšně uzavřeno provizorními bunkry s odstřelovači a zátarasy. Domy v této zóně jsou prázdné. Poslední lidé z nich odnášejí tašky s věcmi a odjíždějí z míst, jež jsou nejpravděpodobnějšími cíli útoku. Centrum Oděsy působí jako po zuby ozbrojené město duchů. 

I když většinu dětí rodiče odvezli nebo poslali do bezpečí – primárně do nedaleké Moldávie – na dětském hřišti kousek od přístavu a na dohled místní armády složené i z jejich otců připravujících se k boji si jich i dnes několik hrálo. Těžko říct, kdy jindy by mohly výskající děti na prolézačkách působit nepatřičněji. 

Otevřeno je jen pár obchodů s potravinami a základními potřebami, kavárny, bistra ani restaurace jako ve většině měst na Ukrajině nefungují.

Vojáky v neprůstřelných vestách, helmách, kuklách a s nabitými samopaly míjejí stařenky šourající se s nákupem domů. Také třeba pekařky v pekárně (oblečené jedna ve žluté a druhá v modré barvě) kousek od přístavu a barikád zůstávají. Chléb je podle nich třeba vždy. A děti už odvezly do bezpečí. Přece se nebudou někde schovávat a čekat… Na co? Ptají se, smějí, vtipkují a mají obrovskou radost, když zjistí, že jsme novinářky s Česka. Koneckonců je Rusové před pár dny už zkusili ostřelovat a nepovedlo se, říkají. Dnes se z jedné ruské válečné lodě na obzoru kouřilo a odplula.

Přesto jak padá večer, houstne atmosféra. Ulice a silnice se vylidňují, kontroly na checkpointech jsou nervózní a o to důkladnější. Čeká se těžká noc.