Video placeholde
Rusko napadlo Ukrajinu (24. 2. 2022)
Rusko napadlo Ukrajinu (24. 2. 2022)
Rusko napadlo Ukrajinu (24. 2. 2022)
Rusko napadlo Ukrajinu (24. 2. 2022)
Rusko napadlo Ukrajinu (24. 2. 2022)
45
Fotogalerie

Ukrajina obrazem: Videa s následky ruské invaze i falešné záběry z jiných válek začínají plnit sociální sítě

Sociální sítě se začínají plnit fotkami a videozáznamy zachycujícími následky invaze Ruska na Ukrajinu. Prvotní videa pocházejí zejména z bombardování Charkova a situace v ulicích Kyjeva, rychlým tempem však začínají přibývat videa z dalších oblastí (Lvova, Oděsy…). Množí se také výskyty fake videí, jež lidé vydávají za aktuální situaci na Ukrajině, nicméně pocházejí z dřívějších vojenských konfliktů nebo i z nesouvisejících vojenských cvičení.

Na záznamech z ulic měst i venkova Ukrajiny vidíme následky ruského bombardování. První video z našeho prvotního sestřihu (zhlédněte v úvodu článku) dokonce zachycuje dopad rakety na letiště ve městě Ivano-Frankovsk, další záběry z měst zobrazují většinou stoupající kouř, požáry, výbuchy v dálce či následky dopadů bomb přímo v ulicích, jako jsou povalující se kusy raket, krátery či zbořené budovy.

Zároveň se rojí videa vydávající se za aktuální situaci. Na Twitteru můžete narazit na záběry údajného seskakování desítek ruských parašutistů, záběry vyskládaných mrtvých těl ukrajinských vojáků, přeletů stíhaček v šipkové formaci, dokonce i bojů a přestřelek přímo v ulicích. Mnoho z těchto videí již bylo vyhodnoceno jako falešné (pocházející z jiné doby a situace) či minimálně působí velmi nevěrohodně. Není samozřejmě vyloučeno, že k těmto situacím nedochází či nedojde, nicméně výskyt falešných videí a fotografií značně znejasňuje skutečnou situaci na Ukrajině. Sociální sítě se sice snaží dezinformace potírat, nicméně jde v tomto ohledu o jasný případ sisyfovské práce.

Nad motivací lidí publikujících falešná videa se dá spekulovat, pravděpodobným důvodem je však touha přilákat pozornost ke svému profilu. Vyloučená není ani snaha Rusů a proruských dezinformátorů vyvolat dojem, že ruská armáda udeřila daleko tvrději, smrtonosněji, a je tedy daleko silnější, než ve skutečnosti je.