Charkov.

Charkov. Zdroj: Reprofoto Twitter

Charkov.
Oděsa.
Dnipro.
Kyjev.
Ukrajinci s kufry a taškami v kyjevském metru ráno po zahájení ruské invaze. (24. 2. 2022)
14
Fotogalerie

Rusko zahájilo úplnou invazi na Ukrajinu. Uvedl to šéf ukrajinské diplomacie

Ruský prezident Vladimir Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, uvedl dnes ráno na twitteru šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba. Napsal, že úderům čelí pokojná ukrajinská města a podtrhl, že Ukrajina se bude bránit.

„Putin právě zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu,“ napsal Kuleba. „Ukrajina se bude bránit a vyhraje. Svět musí Putina zastavit. Nyní je čas jednat." zdůraznil.

Putin dnes v noci informoval o zahájení „vojenské operace“ na Donbasu. Svědci v řadě ukrajinských měst včetně Kyjeva pak podle agentury Reuters zaznamenali zvuky znějící jako dělostřelecká palba a silné výbuchy. U hlavního letiště Boryspil v Kyjevě byla slyšet střelba, píše agentura Interfax.

Podle Unian byly zaznamenány výbuchy kromě Kyjeva také v Oděse na jihu Ukrajiny a Charkově a Kramatorsku a Berďansku na východě. 

Ostřelování se odehrává napříč Ukrajinou, řekl podle agentury Reuters poradce ukrajinského ministerstva vnitra. Ve městě Brovary v Kyjevské oblasti byl podle něj jeden člověk zabit a další je zraněný. Ukrajinské ministerstvo vnitra už dříve informovalo o stovkách "obětí" ruského útoku z řad civilistů i vojáků, počty mrtvých nebo raněných nebyly zřejmé.

Proruští separatisté na východě Ukrajiny tvrdí, že dobyli dvě města v Luhanské oblasti, uvedly tiskové agentury.

Agentura Reuters informuje s odvoláním na ukrajinské úřady také o ostřelování ve Lvovské oblasti, která se nachází na západě Ukrajiny. Podrobnosti zatím nejsou k dispozici. Ukrajinská pohraniční stráž dříve uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska i Běloruska. Útok se podle ukrajinské ochrany hranic odehrává také z poloostrova Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014.

Ukrajinská armáda oznámila, že v Luhanské oblasti na východě země bylo sestřeleno pět ruských letadel a jedna helikoptéra, píše agentura Reuters. Ukrajinská pohraniční stráž dříve uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska i Běloruska. Útok se podle ukrajinské ochrany hranic odehrává také z poloostrova Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby okamžitě ukončilo vojenskou akci na Ukrajině a respektovalo její suverenitu a územní celistvost. Útok Ruska na Ukrajinu je hrubým porušením mezinárodního práva a vážnou hrozbou pro euroatlantickou bezpečnost, řekl Stoltenberg. NATO chystá mimořádnou schůzku.

Americký prezident Joe Biden v noci uvedl, že odpovědnost za budoucí oběti na životech a lidské utrpení leží po začátku ruské vojenské operace na Ukrajině pouze na Ruské federaci. USA a jejich spojenci na „nevyprovokovaný a neoprávněný útok ruských sil“ na Ukrajinu podle něj odpoví jednotně a rozhodně. Podle agentury Reuters prezident doplnil, že vývoj situace sleduje v Bílém domě a ještě dnes oznámí další důsledky, které vojenská akce na Ukrajině bude pro Rusko mít.

České velvyslanectví v Kyjevě bylo dočasně uzavřeno, informovalo ministerstvo dopravy. Konzulární pomoc občanům poskytuje generální konzulát ve Lvově.

Česká reakce na ruský útok na Ukrajině by měla být co nejtvrdší, došlo k bezprecedentnímu útoku na suverénní zemi, řekla ministryně obrany Černochová.

Ukrajina požádala Turecko o uzavření úžin Bospor a Dardanely pro ruská plavidla. Podle agentury Reuters to sdělil ukrajinský velvyslanec v Ankaře. O možnosti, že Kyjev k takovému kroku v případě invaze sáhne, hovořil ukrajinský velvyslanec Vasyl Bodnar už ve středu.