Video placeholde
Sál prvního patra s dominantním portálem
Současná podoba sálu v prvním patře
Budoucí taneční sál dle návrhu studia
Pohled do čtvrtého patra domu
Budoucí podoba místa dle návrhu studia
9
Fotogalerie

Opuštěný night club v centru Prahy čeká proměna. Podívejte se na temnou současnost lázní Žižkov

V druhém díle UrbeXu jsme se s kamerou podívali do  bývalých žižkovských lázní v Praze, které se mají po téměř dvaceti letech chátrání v příštím roce začít měnit v Dům tance. Jak by měla nová podoba domu v rušné Husitské ulici vypadat? Kromě tanečních a nových lázeňských prostor má přinést novou podobu přilehlého okolí. Zejména nové napojení na rušnou vítkovskou cyklostezku, které v místě dnes chybí.

„Slibujeme si, že dům bude otevřený veřejnosti a pomůže také oživení blízkého okolí. Vybudování nového schodiště mezi pravou částí budovy a bývalým železničním viaduktem umožní vstup na cyklostezku přímo z Husitské ulice, což je věc, která tady strašně chybí,” říká starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP09).  Podle ředitelky Tance Praha, který za celým projektem stojí, Yvony Kreuzmannové je to další přidaná hodnota, kterou proměna domu Pražanům přinese. „Chceme zachovat původní dispozice budovy a  přistavět ve svahu nový vchod s dalším prostorem a schodištěm. Pro prostupnost území na dolním Žižkově je to velmi důležitý prvek,” doplňuje Kreuzmannová.

Pokračování 2 / 9

Sál prvního patra s dominantním portálemSál prvního patra s dominantním portálem | Lenka Matoušková, reflex.cz

Sál prvního patra s dominantním portálem V těchto prostorech byly dříve kromě parních lázní také dva bazény s chladnou vodou i inhalační místnost. Na rozdíl od přízemí, které bylo po revoluci přebudováno na noční klub, tyto prostory nenašly nové využití.

Současná podoba sálu v prvním patřeSoučasná podoba sálu v prvním patře | Lenka Matoušková, reflex.cz

Pokračování 3 / 9

Budoucí taneční sál dle návrhu studiaBudoucí taneční sál dle návrhu studia | Lenka Matoušková, reflex.cz

Budoucí taneční sál dle návrhu studia Reaktor pro Tanec Praha Zatímco v hlavním a největším prostoru v přízemí bude sál pro velká představení s hledištěm, v prostorách prvního patra má vzniknout o něco komornější taneční prostor. Kromě zázemí pro profesionály by měl Dům tance nabízet i taneční lekce pro veřejnost.

Pokračování 4 / 9

Pohled do čtvrtého patra domuPohled do čtvrtého patra domu | Lenka Matoušková, reflex.cz

Pohled do čtvrtého patra domu Místnosti a chodby horních pater jsou zcela vybydlené. Dříve tu byly částečně místnosti pro procedury, koupelny a technické části. Navzdory viditelným známkám chátrání jde stále o stavebně a staticky robustní objekt bez větších problémů.

Pokračování 5 / 9

Návrh studia na využití podkrovíNávrh studia na využití podkroví | Lenka Matoušková, reflex.cz

Návrh studia Reaktor pro Tanec Praha na využití podkroví Pod střechou Domu tance má vzniknout jógové studio. Součástí podkroví má být také obytná část pro umělce či kancelářské prostory.

Pokračování 6 / 9

Malý bazén bývalých lázní v prvním patřeMalý bazén bývalých lázní v prvním patře | Lenka Matoušková, reflex.cz

Malý bazén bývalých lázní v prvním patře Tyto prostory dříve sloužily jako takzvané lázně první třídy pro luxusní klientelu. Kromě malého bazénu byly ve vchodech okolo a v celém patře místnosti pro řadu lázeňských procedur od masáží přes koupele.

Pokračování 7 / 9

Návrh na úpravu lázeňské části 1. patraNávrh na úpravu lázeňské části 1. patra | Lenka Matoušková, reflex.cz

Návrh na úpravu lázeňské části 1. patra studia Reaktor pro Tanec Praha Prostor původního bazénu se dle návrhu má proměnit v odpočívárnu nového wellness. To má s nabídkou masáží, sauny či vířivky na nově vzniklé terase navázat na tradici lázeňských služeb.

Pokračování 8 / 9

Pohled na lávku cyklostezky u domu z Husitské ulicePohled na lávku cyklostezky u domu z Husitské ulice | Lenka Matoušková, reflex.cz

Pohled na lávku cyklostezky u domu z Husitské ulice I když je horní cyklostezka vedoucí přes Vítkův k Hlavnímu nádraží v těsné blízkosti opuštěného domu bývalých lázní, nedá se na ni z tohoto místa dostat.

Pokračování 9 / 9

Budoucí podoba místa dle návrhu studiaBudoucí podoba místa dle návrhu studia | Lenka Matoušková, reflex.czBudoucí podoba místa dle návrhu studia Reaktor pro Tanec Praha V nově vzniklém prostoru by měla být také kavárna s venkovní terasou přístupná jak tanečníkům a návštěvníkům domu, tak i kolemjdoucím, bruslařům a cyklistům.