Vlastimil Válek

Vlastimil Válek Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Válka o Válka: V bitvě o zdravotnictví jde zřejmě více o vliv a velké peníze, než pouze o přesčasy a výplaty lékařů

V poslední listopadový den se premiér Petr Fiala na jednání se zástupci lékařů dohodl, že vláda pustí do jejich platů devět a půl miliardy a oni odvolají své výpovědi z přesčasové práce, které měly od prosince omezovat péči v nemocnicích. Vzápětí se ukázalo, že dohoda má četné háčky a že omezení péče v první polovině prosince je fakticky naplánované i v nemocnicích, takže odkládané operace a ošetření zůstávají nadále odložené.

V pondělí se vyjednávači dohodli, že způsob řešení, který nakonec předložilo ministerstvo zdravotnictví v pondělí odpoledne, je pro ně přijatelný a po odsouhlasení ve svých organizací by dohoda mohla být podepsána v pátek. Co se dá čekat dál?

Kalousek zasahuje

Ukazuje se, že v tomto sporu jde zřejmě o mnohem více zájmů a konfliktů než jen o problém mladých lékařů přetěžovaných přesčasy. A to na obou stranách konfliktu. Na té vládní se to bleskově projevilo ostrou reakcí Miroslava Kalouska chystajícího comeback do velké politiky. Na síti X reagoval, že premiér podrazil ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, když šel nad rámec částky na zvýšení platů, dohodnuté pro Válkovo vyjednávání, a navíc věci nerozumí, protože soukromoprávním nemocnicím nelze nařizovat výši mezd. Samotný Válek byl mnohem smířlivější a tvrdil, že premiér to s ním konzultoval. Situaci pak ještě zostřila ODS, když si na svůj profil na síti pověsila prohlášení „Odvrátili jsme kolaps zdravotní péče“. Post ale po krátké době zmizel. Nicméně stačil vyvolat opět prudkou Kalouskovu reakci, kdy vyzval vedení své strany TOP 09, aby si to nenechalo líbit. Kalousek je s Válkem spojen i tím, že ho ministr po nástupu do vlády posadil do správní rady VZP, kde získal vlivnou pozici místopředsedy. A Ondřej Jakob, bývalý velmi blízký Kalouskův spolupracovník, je mluvčím ministerstva zdra­votnictví.

Jak je to pak doopravdy se vztahy ODS a ministra zdravotnictví, se asi jen tak nedozvíme. Každopádně Válek jako ministr zrovna neexceluje. Především je odpovědný za vlekoucí se krizi s léky, kdy od loňského léta do letošního podzimu zasáhly lékárny výpadky mnoha druhů léčiv, především antibiotik. Ta sice aktuálně jsou, ale dočasné výpadky dalších léků jsou neobvykle časté a signalizují, že se systémem není něco v pořádku. A o tom, že situaci vyřeší novela zákona, která má nařídit distributorům udržovat rezervy, zatím marně leží ve sněmovně a řada odborníků má o ní pochybnosti. Mnoho z nich je přesvědčeno, že nic neřeší a problém je kromě jiného v tom, že léky na světovém trhu zdražují a náš systém úhrad na to není schopen reagovat. Nasvědčuje tomu i fakt, že v okolních státech zdaleka takové potíže nemají.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!