Švédská volnost

Švédská volnost Zdroj: Profimedia.cz

Švédská volnost: Ve skandinávské zemi se od začátku pandemie lidem pouze doporučuje

Švédové kvůli covidu nezavírají školy, obchody, restaurace… Neuzavírají hranice, nebylo a není tam povinné zakrývání nosu a úst ani testování. I očkování vláda pouze doporučila.

„V Česku je koronavirus téměř všude hlavní téma. Co se může a nemůže, kdo a proč se očkuje nebo ne. To ve Švédsku neznají. Tam se zkrátka žije dál. Nikdo nepopírá, že tady nemoc je, ale covid je jen jednou ze součástí života, ne tou hlavní. Je jasné, že má vliv na atmosféru ve společnosti, která je tím pádem dost jiná než tady,“ říká mi v pražské kavárně malířka Barbar neboli Barbora Kysilková. Je sice původem Pražačka, trvalé bydliště má ale už několik let v Norsku, kde žije se svým partnerem, norským spisovatelem Øysteinem.

Jako mnozí Norové mají kousek za hranicemi ve Švédsku chatu, protože život je na švédské straně levnější. A také výrazně svobodnější. „Potkat ve Švédsku někoho s rouškou nebo respirátorem, vyjma lékaře, je výjimečné. Jiná situace je zřejmě ve Stockholmu, ale my žijeme na venkově, u nás si nikdo obličej nezakrývá. Stejně tak nebyly za celou dobu zavřené restaurace a vůbec služby, natožpak školy. A pokračuje to tak pořád,“ dodává malířka.

Úspěšný kverulant

V průběhu pandemie nového koronaviru se Švédsko stalo jakýmsi kverulantem nejen Evropy. Odmítlo následovat cestu většiny států světa a uzavírat občany v lock­downech, přikazovat jim nosit zakrytý nos a ústa, prokazovat se testy nebo je silou tlačit k očkování. A nedoplatilo na to katastrofou, jak mnozí předpovídali.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!