Disident John Bok: „Touha po svobodě bude nakonec silnější.“

Disident John Bok: „Touha po svobodě bude nakonec silnější.“ Zdroj: ČTK / Václav Šálek

Disident John Bok: Touha po svobodě bude nakonec silnější

„Lidé se mohou podřídit některým pravidlům, ale politici nám nemohou vyhrožovat, zastrašovat nás a omezovat,“ říká někdejší signatář Charty 77 John Bok, když charakterizuje dnešní dobu.

Rozumíte motivům lidí, kteří tvrdí, že se z principu nechtějí nechat očkovat?

Jsou jistě lidé, jimž očkování pomůže, kteří tu vakcínu potřebují. Nebo ti, kdo se naočkují, protože se budou cítit v bezpečí. To je všechno v pořádku. Ale nutit občany, aby se rozhodovali na základě nějaké ideologie, protože v opačném případě budou omezeni na svobodě, je nepřijatelné. To, co se tady děje, totiž není medicína jako exaktní věda, ale ideologie.

Vy se očkovat půjdete?

Já důvěřuji své imunitě a nemám žádný důvod píchat si do těla vakcínu, která je notabene zatím stále používaná v podmíněném režimu – tedy tam, kde zachraňuje životy, což v mém případě neplatí. Já sám už byl nakažen a přežil jsem to. My občané máme právo ptát se, na základě čeho jsou si politici jisti, že právě tohle nám pomůže. A jak to tak sleduji, ono to vůbec není jisté, že právě tato opatření skutečně proti šíření nemoci pomohou. Ale zato to slouží velmi rychle jako záminka k omezování našich svobod.

Jenomže to není specifikum Česka, podobná opatření chystá celá Evropa.

Možná budeme skládat zkoušky z toho, jestli jsme způsobilí mít děti, pokud je nebudeme chtít nechat naočkovat proti nemoci, která dětem prakticky neubližuje. Jsou to systémy, které se vydávají za velmi demokratické, ale směřuje to k sofistikované totalitě. Což je specifikum Evropy, která je nakažená historicky, prošla si dvěma šílenými režimy. Pokud vím od svých přátel v Americe, něco takového tam nikdo nikdy neprosadí, protože Amerika je postavena na individualistickém přístupu ke svobodě.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!