Jak budeme cestovat?

Jak budeme cestovat? Zdroj: Profimedia.cz

Jak zdůrazňuje Karel Drbal, klinické studie se přenosem infekce většinou ani nezabývají
Vakcína nemá primárně zabránit přenosu, to je vedlejší efekt, který není stoprocentní.
A protilátky máte? A můžete to dokázat?
3
Fotogalerie

Jak budeme cestovat? Vznik covid pasů provází nejasnosti, kontroverze a omezování svobody

Česko i Evropa řeší nejdůležitější protiepidemické opatření tohoto léta – takzvané covid pasy, které by měly umožnit svým držitelům především volný pohyb přes hranice. Jejich přínos je nejasný, náklady obrovské a zásah do práv lidí nebezpečný. Politici napříč Evropou jsou ale pevně rozhodnuti vrátit lidem svobodu skrze její omezení.

„Lidé zoufale chtějí cestovat a chtějí certifikát, protože jim vrátí svobodu pohybu. Jen se podívejme na to, jak za posledních patnáct měsíců myslel každý členský stát jen na sebe. Země soupeřily o roušky, o vakcíny, uzavíraly hranice, předháněly se, hádaly se o peníze. Alespoň jednou by mohly ukázat, že se pro dobro občanů dokážou chovat zodpovědně. Právě v tento moment musí demonstrovat, že jednají v zájmu občanů,“ pravila nizozemská europoslankyně Sophie in’t Veldová.

Čeští premianti

Česko se hlásí do pilotního projektu a chce covid pasy zkoušet jako jedna z prvních zemí. Podle návrhu, který minulý týden schválili jako podklad pro další vyjednávání s členskými státy europoslanci, by měli zájemci o cestování pro získání covid pasu splňovat některou z následujících podmínek: být očkovaní nebo mít negativní test anebo mít platný doklad o prodělání nemoci. Na to, aby si konečné znění politici ujasnili, zbývá pár týdnů. Otázek, jež návrh vzbuzuje, je ale zatím víc než odpovědí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!