Škola volá a testy taky

Škola volá a testy taky Zdroj: ČTK / Josef Vostárek

Škola volá a testy taky: „To nelze, to se nesmí, to by se porušil zákon,“ říká ministerstvo školství

Tento týden se splnilo přání mnoha rodičů, učitelů i ředitelů – školy se otevřely pro první stupně a do mateřských škol se vrátili předškoláci. Všichni se shodují na jednom: vláda nastavila špatná pravidla.

Ve školách se nyní musí fungovat v rotačním režimu, kdy se třídy ve školách nad 75 dětí střídají po týdnech, děti musí nosit roušky a dvakrát týdně se testovat. Pro školy jsou zajištěné antigenní testy, kdo chce ale PCR, musí si ho sehnat sám. Děti ve školkách se musí testovat také, odpadá u nich však rotace a povinnost roušek.

Návrat dětí do škol řeší také Norbert Hlaváček, starosta Jenštejna. Děti se zde vracejí do Svazkové školy Panské pole, do které nechodí celkem ani 100 školáků. „Snažili jsme se, aby do naší školy mohly chodit všechny děti. Je malá a má teprve první čtyři třídy, proto bychom dokázali zajistit to, že tři třídy budou chodit do budovy brandýské svazkové školy a jedna třída by chodila do speciál­ně oddělených prostor mateřské školy,“ popisuje možné řešení Hlaváček.

To se nesmí

Školáci by tak měli vlastní vchod, šatnu i sociální zařízení. „Přestože smysl protiepidemických opatření a tohoto zákona spočívá, předpokládám, v tom, že se nesmějí setkávat větší kolektivy než 75 žáků – a v tomto případě by se kolektiv nesetkal –, nám to nebylo umožněno. Zákon je napsán tak špatně, že to bez výjimky není možné realizovat, a musíme proto žádat ministerstvo zdravotnictví,“ uvádí Hlaváček.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!