Lékař by měl před každou vakcinací vyšetřit pacienta a odhadnout, u koho můžou nastat komplikace, a teprve potom mu očkování doporučit.

Lékař by měl před každou vakcinací vyšetřit pacienta a odhadnout, u koho můžou nastat komplikace, a teprve potom mu očkování doporučit. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

„Víme, že rozšíření nemoci nesouviselo s tržištěm ve Wu-chanu, s netopýry a luskouny, jak se zpočátku psalo. Obě výzkumná wuchanská pracoviště byla na jaře zavřena, zmizela veškerá dokumentace i lidé, kteří tam pracovali, od vědců až po uklízečky.
Optimální vývoj bude, když se pod tlakem imunity v populaci virus promění v něco neškodného. To se však nestane v řádu měsíců, ale minimálně let. Politici by neměli vyvolávat falešná očekávání o absolutní kontrole nad virem. Na snímku je současný ministr zdravotnictví Jan Blatný.
2
Fotogalerie

Pozitivně testovaný člověk není nemocný. To je mediální nesmysl, říká imunolog Jaroslav Svoboda

„Chraňme rizikové skupiny a ostatní nechme žít, a hlavně zase otevřme školy,“ říká v rozhovoru pro Reflex legendární český imunolog Jaroslav Svoboda (68) a dodává: „A věřme lidské imunitě.“

Kdyby Čína v roce 2019 netajila, že tam propuká koronavirová epidemie, mohla být dnes situace v Evropě jiná?

Nepochybně. Už v roce 2012 propukaly lokální epidemie pneumonií v oblasti Jü-nanu. Byly vyvolané virem pocházejícím z netopýrů, kteří žili v nedalekých měděných dolech. Čínské úřady o tom vůbec nikoho neinformovaly, i když už tehdy prováděly výzkumy. Strukturu viru SARS-CoV-2, který dnes trápí všechny kontinenty, prokazatelně Číňané znali už na jaře 2019. Jeden čínský virolog promítl strukturu nového viru na světové virologické konferenci v létě 2019. Šlo o identickou strukturu se současným koronavirem. Moc to nekomentoval, protože to pro něj bylo nebezpečné. Bohužel Světová zdravotnická organizace (WHO) byla pod vlivem Číny a o těchto věcech mlčela, což později kritizoval Donald Trump.

Od kdy se začal virus šířit v ­Evropě?

Přibližně od konce léta 2019. Přispěly k tomu také armádní hry ve Wu-chanu koncem října 2019, jichž se účastnilo deset tisíc cvičenců ze sto zemí světa. Když pak v lednu 2020 přijely z vánočních svátků tisíce čínských zaměstnanců severoitalských textilek, došlo k masovému rozšíření i v našem prostoru. Kdyby nás Čína a WHO o těchto věcech včas informovaly, mohlo dojít k uzavření letecké dopravy z Číny a průběh nákazy nemusel být takový, jaký dnes ­zažíváme.

Jakou povahu má tento virus?

Jedná se o jednovláknový RNA virus. Jeho regulační část je tak komplikovaná, že zatím nikdo nenašel v přírodě podobnou strukturu, z níž by se tato část viru mohla vyvinout. Je to podivné.

Znamená to, že se neví, jestli ten virus je přírodní, nebo uměle ­vytvořený v laboratořích?

Ani o jednom neexistuje stoprocentní důkaz. Velká část vědců se kloní k tomu, že jde spíš o umělou věc. Jsou známé studie ze Spojených států z roku 2014, z nichž víme, že transformací jde změnit vlastnosti viru. Když to vyšlo najevo, byly tyto metody práce s viry v USA zakázány jako nebezpečné.

Proč?

Argumentovalo se tím, že případný únik by mohl představovat větší nebezpečí než zisk, který by to vědě přineslo. Mimochodem, Číňané také přiznali, že v jedné ze dvou velkých laboratoři ve Wu-chanu, kde zkoumali viry, došlo k havárii. Stále to však neřeší, jestli šlo o virus uměle vytvořený, nebo z přírody.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!