Jak přežít lockdown? Tisíce lidí potvrzují: parodujte celebrity a imitujte světová díla!

Jak přežít lockdown? Tisíce lidí potvrzují: parodujte celebrity a imitujte světová díla! Zdroj: Archív Petry Röslerové, facebook

Když jste na dovolené, ale mateřské
Český ples versus mateřská depka
Felix Slováček na dovolené a matka na mateřské dovolené
Žena v plastu versus matka s plasty
Skupina @Izolacija
9
Fotogalerie

Jak přežít lockdown? Tisíce lidí potvrzují: parodujte celebrity a imitujte světová díla!

S izolací se totiž neperou jen lidi v aktuální pandemii, ale své o ní zatraceně vědí i matky na mateřské. Jedna matka své zkušenosti popsala Reflexu a poučení je jasné. Matky jsou opomíjené hrdinky. Víte, co je ještě děsivější než být zavřený doma, bez mejdanů, bez sedánků v parku, bez hádek v hospodách, bez kafe s přáteli, bez kina, bez světských radostí, bez týmových porad, bez návštěv a ráz naráz být totálně vykopnutý ze sociálního života? Když už to znáte jako svý boty. Z mateřské dovolené.

Izolaci jsem si (ne)dobrovolně zažila dva roky. Ne, nešla jsem do kláštera. Stala jsem se matkou. A jestli by někdo měl dělat průvodce současným lockdownem, tak jsou to právě matky. Já se třeba málem zbláznila. Ale taky našla způsob, jak těžké deprese na poslední chvíli řešit. Recept proti zešílení zní jednoduše: Blázněte profesionálně! Vyžaduje to sice píli, kreativitu, soustředění a hodně izolepy, ale může vám to zachránit život. Jako mně. A ještě se nakonec královsky pobavíte.

Ale postupně:

Izolace jako část života

Mateřství je krásné, říkali. Ale už neříkali, že nemálo žen na mateřské začne mít problémy s alkoholem. Po pravdě mě nejvíc překvapuje, že ne úplně všechny. Ta náhlá a nekompromisní izolace od světa, který jste dosud znali, vás zavalí jak balvan. Pche, co balvan!? Jako ty kašičky, mastičky, hrkačky, dupačky, plínečky, odstřikovačky, srač... No prostě milión věcí končících většinou na -čky. Stejný stav mysli popsal básník František Gellner veršem „V městě teď bouří karneval a já bych slzy proléval“. Všichni ho dojatě litovali, ale já myslím, že jen z okna slyšel brečet nějakou frustrovanou matku. Osobně jsem si to označila termínem Schrödingerova matka. Jste sice absolutně šťastní, že máte nejkrásnější dítě na světě, zárověň jste ale mrtví. Totálně. Fyzicky, psychicky, a protože v depresi ze samoty se pak těžko sedá k počítači, abyste během přerušovaného spánku dítěte předvedli špičkový výkon a poslali tak pěknou fakturu, brzy jste mrtví i finančně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!