Co najdete v Reflexu č. 13?

Liberecké sdružení Hand for help stahuje svoji polní porodnici ze Srí Lanky. O šamanských tajemstvích v rozhovoru s Pavlínou Brzákovou. Co přijde po pendolínu? Rozhovor s polskou spisovatelkou Dorotou Maslowskou. Filmovému plakátu bude letos sto deset let.

Foto








Foto
Liberecké sdružení HAND FOR HELP stahuje svoji polní porodnici ze Srí Lanky. Soukromé pediatrické centrum nedokázalo během pěti týdnů přesvědčit místní lékaře, aby posílali rodičky z oblasti postižené prosincovou vlnou tsunami také k českým doktorům. Zatímco pediatrická jednotka téže společnosti ošetřila na tři tisíce srílanských dětí, v porodnici se narodilo jediné dítě. Přitom jenom provoz obou zařízení stál devět milionů korun. Kde se stala chyba? Analýza Jana Potůčka.


Foto
Na počátku byl její zájem o šamanská tajemství, proto se coby začínající studentka etnologie vydala v roce 1991 poprvé na Sibiř. Dnes má PAVLÍNA BRZÁKOVÁ (33) za sebou sedm pobytů v těchto končinách. Mezi tamějšími lidmi - zejména Evenky a Tuvinci - našla hodně známých a přátel, jejichž osudy popsala v několika knihách. Zná mnohé sibiřské šamany i šamanky a jako vědec se snaží přijít na kloub jejich působení. Rozhovor Pavla Kováře.


Foto
České dráhy investovaly stovky miliónů korun do modernizace hlavních železničních koridorů, aby se po nich dalo jezdit alespoň rychlostí 160 km/h. Ministerstvo dopravy společně se Správou železniční dopravní cesty ale už nyní připravuje projekt úplně nových vysokorychlostních tratí, které by měly napojit Českou republiku na transevropskou železniční síť. Znamená to snad, že peníze nalité do modernizace existujících koridorů přijdou vniveč? Analýza Jana Potůčka.


Foto
Polské spisovatelce DOROTĚ MASLOWSKÉ (22) se dá uvěřit, že úspěch knihy Červená a bílá, kterou napsala v devatenácti letech, nečekala: sto tisíc prodaných výtisků, překlady do několika jazyků včetně češtiny (u nás Euromedia Group -Odeon, 2004). Vypravěčem a hlavním hrdinou je sedmnáctiletý Ondřej vulgo Silnej, jenž patří mezi "dresaře", mládež, která se zhlédla v teplákových soupravách a fláká se po ulicích. V polovině března přijela úspěšná autorka, matka půlroční dcery, podpořit český překlad své knihy do Prahy. Rozhovor vedl Stanislav Škoda.


Foto
Filmu bude letos sto deset let. Sto deset let bude také FILMOVÉMU PLAKÁTU, této mucholapce na kinematografické sny, která k historii desáté múzy neoddělitelně patří. Českému filmovému plakátu je o pár let méně, ale i on už přesáhl sté výročí své existence. Na jeho historii se dá dívat jako na film, jenž odráží proměny nejen české kinematografie, ale i celé společnosti v průběhu 20. století. Fenomén popsal Andrej Halada.